NAKON SASTANKA U MOSTARU

Nikšić: HDZ je iznio svoj novi prijedlog izmjena Izbornog zakona, imali smo i mi svoje

U narednom periodu ćemo pozvati sve političke partije koje participiraju u Državnom parlamentu, da sa svima razgovoramo, poručio je Nikšić

Nikšić: Iznijeli smo svoje prijedloge. M. Smajkić

Meliha Smajkic

9.1.2024

Nakon nešto više od dva sata u Mostaru je okončan sastanak predstavnika stranaka trojke i HDZ-a BiH.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a je novinarima kazao da je na sastanku izneseno viđenje izmjena Izbornog zakona svih učesnika, kao i da se govorilo o konkretnim pitanjima i problemima.

- Na sastanku smo čuli jedan od prijedloga HDZ-a koji je dosta konkretan i koji je iskorak u odnosu na ono što smo jučer do sada imali kao njihove stavove. 

Naravno, i mi smo iznijeli svoje prijedloge i podijeljeno je mišljenje da li da idemo u izmjene Izbornog zakona koji će podrazumijevati izmjene Ustava, što bi značilo i provođenje svih odluka o Ustavnog suda BiH I suda u Strazburu, a što je nekakva naša pozicija, ali i pozicija HDZ-a ako možemo ostvariti dvotrećinsku većinu ili ćemo, pak, smao mijenjati Izborni zakon. Dakle, razgovarali smo, ali ništa dogovorili nismo - rekao je Nikšić.

Uprkos tome, dodao je, to i jeste atmosfera u kojoj se treba raditi i razgovarati kako bi partneri primakli svoje stavove.

- U narednom periodu ćemo pozvati sve političke partije koje participiraju u Državnom parlamentu, da sa svima razgovoramo, da vidimo ko je spreman i u kojem pravcu da idemo, jer je za izmjene Ustava potrebna dvotrećinska većina - rekao je Nikšić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.