"PODAO KONCEPT"

IGK uputio otvoreno pismo Željani Zovko zbog predstavljanja Starog mosta u Mostaru kao "hrvatskog naslijeđa"

Podsjećaju da je Stari most svjetska kulturna baština iz Bosne i Hercegovine, a nikakva hrvatska baština

Željana Zovko. Fena

FENA

10.1.2024

Institut za istraživanje genocida Kanada kritikovao je najavljenu prezentaciju "materijalne i namaterijalne baštine Hrvatske i BiH" koju će u Evropskom parlamentu u Briselu održati hrvatska evroparlamentarka Željana Zovko, ujedno i potpredsjednica Kluba zastupnika EPP, a povodom 20. godišnjice otvaranja Starog mosta u Mostaru.

"Sramne provokacije"

Tim je povodom Institut uputio otvoreno pismo Željani Zovko koja, kako se navodi, sramno predstavlja Stari most kao "hrvatsko naslijeđe".

- Preporučujemo vam da ispričate i da je Stari most srušen u udruženom zločinačkom poduhvatu Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatske vojske, presuđenom od međunarodnih sudova o čemu svjedoči i najnovini snimak rušenja objavljen prošle godine. Prestanite sa sramnim provokacijama i faslifikatima - ističe se u pismu.

Podsjećaju da je Stari most svjetska kulturna baština iz Bosne i Hercegovine, a nikakva hrvatska baština.

Jačati historijsku svijest

- Negiranje Starog mosta kao svjetske kulturne baštine iz BiH je radikalno nečovječan i apsolutno podao koncept koji najviše ruši vaš ugled jer čitav svijet dobro zna kome pripada Stari most. Baš zbog takvih kao što ste vi, danas je više nego ikada potrebno formirati i jačati historijsku svijest o Starom mostu kao bitnoj bosanskohercegovačkoj i svjetskoj kulturnoj baštini. Također je potrebno razvijati svijest o mostarskom urbicidu što zahtijeva da čuvamo sjećanje kao i da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za strašno rušenje Spomenika mira - navodi se u pismu.

Naglašava se da je Stari most na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a kao jedan od najljepših historijskih mostova u Evropi te da je on danas jedan od najvećih kulturnih i ekonomski potencijala Mostara i BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.