ODVOJENI SASTANCI

Magazinović s ambasadorima Austrije i Bugarske: BiH je mjesto u Evropskoj uniji

Razgovarano je i o potrebi osnaživanja borbe protiv korupcije koja će rezultirati konkretnim aktivnostima

S održanog sastanka s Hartman. PSBiH

H. J. I.

10.1.2024

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) i šef Kluba poslanika SDP u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović primio je u odvojene posjete ambasadoricu Republike Austrije u BiH Ulrike Hartman (Hartmann) i ambasadora Republike Bugarske u BiH Valerija Jotova (Yotov).

Magazinović i Hartman razmijenili su mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini s akcentom na proces evropskih integracija. Razgovarano je i o potrebi osnaživanja borbe protiv korupcije koja će rezultirati konkretnim aktivnostima koje nose poruku da su institucije države kapacitirane da se obračunaju s ovom pošasti. U tom svjetlu, sagovornici su govorili i o zakonima koji su u fazi usvajanja.

Ispunjavanje uslova

Ambasadorica Hartman još jednom je ponovila mnogo puta iskazan i djelima potvrđen stav da je našoj državi mjesto u Evropskoj uniji (EU), ali i da domaće političke strukture trebaju nastaviti s ispunjavanjem uslova.

Magazinović je ovaj susret iskoristio da se zahvali na velikoj podršci koju Bosna i Hercegovina ima od Republike Austrije, posebno u svjetlu posljednjih dešavanja koja otvaraju mogućnost početka pregovora o članstvu s EU. Istaknuo je da je snažnim lobiranjem u Briselu još jednom dokazano da je Republika Austrija veliki prijatelj naše zemlje, kao i da odlično prepoznaje potrebu i značaj nastavka procesa proširenja i integriranja Bosne i Hercegovine i svih zemalja regije u EU. Naglasio je da se u potpunosti slaže da je značajan dio odgovornosti za uspjeh ovog procesa na domaćim političarima, te iskazao spremnost političke strukture koju predstavlja za usvajanje novih zakona i odluka koje će dati kredibilitet donošenju odluke o otvaranju pregovora s EU.

Korektni odnosi

U razgovoru s ambasadorom Jotovom, Magazinović je iskazao zahvalnost za dugogodišnju podršku koju Republika Bugarska pruža Bosni i Hercegovini, posebno u kontekstu EU integracija. Istaknuo je da je nemoguće zaboraviti da je Bugarska prva država koja je priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine i da od tada pa do danas dvije države imaju izuzetno korektne odnose.

Ambasador Bugarske i Magazinović. PSBiH

Osim neupitne podrške evropskom putu Bosne i Hercegovine, amabasador Jotov pokazao je interes za rad Delegacije PSBiH u PSVE, te je istaknuo spremnost da dvije države nastave da unapređuju kvalitetnu saradnju i u okviru multilateralnih organizacija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.