ŠEF KLUBA SDP-A

Magazinović: Evo koliko strane sudije učestvuju u donošenju odluka Ustavnog suda

Problem s neimenovanjem domaćih sudija će rezultirati s mnogo više odluka u čijem donošenju će učestvovati strane sudije, kazao je Magazinović

Magazinović: Problem sa neimenovanjem domaćih sudija. Fena

Z. K.

8.1.2024

Šef kluba Socijaldemokratske partije BiH (SDP) u Predstavničkm domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović na svom Facebooku objavio je koliko strane sudije učestvuju u donošenju odluka Ustavnog suda.

- Mnogo se govori o Ustavnom sudu BiH i stranim sudijama. Često se iz dijela političkih struktura može čuti kako nam “stranci” sude i odlučuju. Poziva se na izmjene zakona kojim će se “izbaciti strane sudije”… Međutim, brojevi pokazuju nešto sasvim drugo, strane sudije su učestovale u donošenju manje od 3 posto odluka – napisao je Magazinović.

U posljednjih 13 godina, dodao je, Ustavni sud je donio gotovo 75.000 odluka, a strane sudije su učestvovale u donošenju tek nešto više od 2.000 odluka. Sve ostale su donijele domaće sudije. Većinu jednoglasno.

- Problem s neimenovanjem domaćih sudija će rezultirati sa mnogo više odluka u čijem donošenju će učestvovati strane sudije i to je posljedica aktivnosti upravo onih kojima, zamislite, smeta prisustvo stranih sudija. Zapravo, oni koji pokušavaju blokirati rad Ustavnog suda će učiniti da strane sudije učestvuju u donošenju više odluka – naveo je Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.