REAGIRANJE NA NASILJE

Poruka OHR-a: Političari da se suzdrže od korištenja retorike kojom se poziva na podjele

Politički lideri ove zemlje uvijek moraju imati na umu da njihove riječi imaju težinu

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit. Avaz

N. Aj.

10.1.2024

Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) reagirali su na incidente nasilja i diskriminacije širom Bosne i Hercegovine posljednjih dana.

- Svaka osoba ima temeljno pravo da živi slobodno i bez straha od diskriminacije ili fizičkog maltretiranja u svakom dijelu Bosne i Hercegovine. Uznemirujući incidenti s namjerom zastrašivanja povratnika, zabilježeni u raznim dijelovima BiH tokom proteklih nekoliko dana, u potpunoj su suprotnosti sa napretkom postignutim u protekle tri decenije poslijeratnog oporavka BiH.

Dobrobit povratnika

Ovi zabrinjavajući incidenti su podstaknuti sve izraženijim nacionalističkim diskursom, uključujući i oko neustavnog obilježavanja 9. januara. Ovakvi postupci ne samo da ugrožavaju sigurnost i dobrobit povratnika nego predstavljaju i ozbiljnu prijetnju investicijama, integraciji u EU i sveukupnom prosperitetu cijele zemlje - naveli su iz OHR-a.

Naglasili su da RS treba imati svoj dan, ali da taj dan se ne može obilježavati tako da se time diskriminiraju neki građani ili se na drugi način izazivaju podjele.

- Politički lideri ove zemlje uvijek moraju imati na umu da njihove riječi imaju težinu. Riječi se lako mogu pretvoriti u radnje koje utječu na živote pojedinaca. Stoga se trebaju suzdržati od korištenja retorike kojom se poziva na podjele i od poteza koji mogu izazvati tenzije, te umjesto toga na prvo mjesto staviti dobrobit svih građana.

OHR ponavlja da se Republika Srpska kao potpisnica Aneksa 7 Općeg okvirnog sporazuma za mir obavezala da na svojoj teritoriji osigura političke, ekonomske i socijalne uslove koji omogućavaju harmoničnu reintegraciju povratnika bez opasnosti od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, pogotovo na osnovu etničkog porijekla, vjerske pripadnosti ili političkih uvjerenja - istaknuto je iz OHR-a.

Ispravan pristup

Dodali su da vlasti RS moraju poduzeti sve neophodne korake kako bi se borili protiv svakog oblika nasilja, diskriminacije ili zastrašivanja bilo koje zajednice koja živi u području njihove nadležnosti. 

- OHR poziva sve nadležne organe da poduzmu brze i odlučne mjere kako bi se svim građanima pružila sigurnost i zaštita. Neki lideri u ovoj zemlji su pokazali suzdržanost i zadržali fokus na ključnim reformama koje su potrebne da bi BiH ovog proljeća zvanično započela pregovore o članstvu sa EU. To je ispravan pristup. Od iznimne je važnosti da svi u BiH pokažu opredijeljenost za demokratiju, ljudska prava i zajednički budući prosperitet u BiH - zaključeno je iz OHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.