DRŽAVNA MAFIJA

Otvoreni predmeti o uhapšenima u aferi "Prisluškivanje": Otključana tri Rankova mobitela

Debevec i Mehmedagić odbili istražiteljima i Tužilaštvu dati PIN kodove, zbog čega je otvaranje telefona trajalo duže

Debevec: Nezakonita prisluškivanja. Fena

Miralem  Aščić

12.1.2024

U Tužilaštvu BiH u protekla dva dana, prema naredbi Suda BiH, otvoreni su predmeti o uhapšenima u aferi "Prisluškivanje", u kojoj se radi o osumnjičenima i pritvorenima Ranku Debevcu, suspendiranom predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine, i Osmanu Mehmedagiću Osmici, bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Ko je dao nalog

Ovaj dvojac osumnjičen je za prisluškivanje sudija Suda BiH i uposlenika Tužilaštva BiH tokom 2020. godine. Tužilaštvo, a što smo ranije pisali, provjerava i druga eventualna nezakonita prisluškivanja – od novinara do političara, te se mora utvrditi ko je u Sudu pravio lažne naloge za prisluškivanje, bez protokola, a zatim ih slao Mehmedagiću.

Prema informacijama "Avaza", u Tužilaštvu su u srijedu advokati prisustvovali otvaranju predmeta od uhapšenog Mehmedagića, a jučer od pritvorenog Debevca.

Kako saznajemo, oduzeti mobiteli, dva od Osmice i tri od Debevca, prošle sedmice poslani su na vještačenje, a, nakon određenih problema, pripadnici SIPA-e jučer su ih, ipak, uspjeli otključati. Zanimljivo je da je uhapšeni predsjednik Suda imao četiri kartice.

Prema svemu sudeći, Debevec i Osmica odbili su istražiteljima i Tužilaštvu dati PIN kodove, zbog čega je otvaranje telefona trajalo duže.

Međutim, i pored određenih opstrukcija, Tužilaštvo će ubrzo imati sve podatke iz mobitela osumnjičenog dvojca.

U gaćama

Podsjećamo, Debevec je treći telefon krio u gaćama, a pokušao ga je sakriti na način da je svojoj advokatici dao da ga iznese iz prostorija SIPA-e, no u tome su spriječeni.

Ovaj dvojac uhapšen je 19. decembra i nalazi se u KPZ-u u Vojkovićima.

Kako saznajemo, Tužilaštvo će u narednim danima tražiti produženje pritvora za dva mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.