GODINU OD INICIJATIVE

Anes Podić za "Avaz": Hotel Maršal treba biti pretvoren u dječju bolnicu, planine su nam postale igrališta za bogate

Bila bi to zdravstvena ustanova u kojoj bi se liječile plućne bolesti djece, koja se nakon liječenja inače vraćaju u sarajevski smog

Anes Podić o Hotelu Maršal. Facebook

Alen Bajramovic

14.1.2024

Prošla je godina dana otkako je nevladina organizacija Eko akcija uputila inicijativu Vladi KS da se, po uzoru na prijeratne ustanove u Cavtatu, Zelenici ili Zaostrogu, u objektu hotela Maršal formira Dječija bolnica. 

Bila bi to zdravstvena ustanova u kojoj bi se liječile plućne bolesti djece, koja se inače, nakon liječenja, otpuštaju kući, pa se u sarajevskom smogu i otrovima, problemi vraćaju i ponavljaju. Godinu dana poslije inicijativu kao da niko nije ni pročitao.

- Ministar Delić je tada bio u pitanju i on je rekao da prvo treba uraditi studiju izvodljivosti. Prije 15 dana premijer Nihad Uk je na televiziji rekao da to treba prodati. Nije se ni pokušalo da urade nešto drugo od tog hotela. 

Žele samo da usreće nekog privatnika. Mi imamo loša iskustva kada je u pitanju bilo kakva korespondencija sa aktuelnom vladom. Društveni pritisak je jedini način za koji mi mislimo da se to može napraviti - kazao je za Avaz predsjednik Udruženja Anes Podić.

Ističe da je BiH prije rata imala četiri bolnice u kojima su boravila i liječila se djeca iz zagađenih gradova cijele Bosne i Hercegovine bez obzira na njihov materijalni status, dok danas nema nijedne.

- Planine su nam danas uglavnom igrališta za bogate. I vi ste nedavno objavili cijene, porodici na Bjelašnici treba 400 maraka da provede jedan dan gore. Na skijalištima nema više od 10.000 istih ljudi iz Sarajeva jer je skupo. 

Umjesto da imamo planinu za sve naše ljude to je ostavljeno za bogate. Kažu da i za prečistače zraka u školama treba studija. Za skijalište na Bjelašnici potrošeno je 110 miliona maraka a nikad studije nisu napravili - ogorčen je Podić.

Podsjetimo, hotel Maršal na Bjelašnici godinama je prazan i neiskorišten i po svemu sudeći bit će privatiziran. Istovremeno, višak novca namjenjen za zdravstvo čuva se na bankovnim računima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.