GENERALNI SEKRETAR EP BIH

Plakalo sa Satlerom: Razgovarali o trenutnim procesima EU integracija

Konstatovali smo da je 2024. godina, ključna godina i šansa za BiH kada su u pitanju EU integracije, istakao je Plakalo

Plakalo i Satler. Facebook

Al. B.

16.1.2024

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo sastao se sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler).

Kako je Plakalo naveo, sa Satlerom je razgovarao o trenutnim procesima EU integracija.

Poseban fokus

- Večeras sam sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johanom Satlerom, razgovarao o trenutnoj situaciji unutar BiH u procesu EU integracija.

Razgovarali smo sa posebnim osvrtom na implementaciju 14. prioriteta, i usvajanju ključnih zakona do marta mjeseca, kada je planirana analiza implementiranih zaključaka i zahtjeva koji su pred BiH bili postavljeni u okviru 14. prioriteta, ali naglašeni i nakon zadnjeg zasjedanja Kolegija komisije i Evropskog vijeća, kada je BiH dobila uslovne preporuke za započinjanje pregovaračkog statusa sa EU onda kada se stekne i ispuni potrebni nivo ključnih reformi i zakona. 

Potvrda konstatacija

Ambasadoru Satleru zahvalio sam se na podršci na cjelokupnim naporima koje ulaže kako bi se jače pokrenuo put BiH ka EU. 

Konstatovali smo da je 2024. godina, ključna godina i šansa za BiH kada su u pitanju EU integracije i napredak Bosne i Hercegovine ka EU, stoga je važno da svi faktori unutar Bosne i Hercegovine shvate važnost šanse koja je pred BiH i koja se ne smije propustiti. 

Posjeta predsjednice EK Bosni i Hercegovini naredni period, potvrda je upravo takvih konstatacija. Također, razgovarali smo i o pitanjima buduće saradnje i aktivizma u cilju promoviranja 🇪🇺 standarda i približavanja BiH ka EU - poručio je Plakalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.