OSNOVNI SUD U BIJELJINI

Advokat Haris Kaniža: U svjedočanstvu mora pisati bosanski jezik

Osnovni sud u Bijeljini je u petak donio presudu u korist bosanskog jezika, navodi Kaniža

Sud utvrdio diskriminaciju koju čini RS. pravosudje.ba

Z. K.

17.1.2024

Advokat Haris Kaniža, koji je zastupao grupu roditelja iz Janje, objavio je na svom Facebook profilu da je Osnovni sud u Bijeljini donio presudu u korist roditelja i djece.

Pravna pobjeda

- Sad o toj velikoj pravnoj pobjedi, što sam u petak najavio. Prije skoro dvije godine grupa roditelja iz Janje me ovlastila na zastupanje zbog zabrane nazivanja i upisivanja maternjeg jezika kao bosanskog jezika. U školi u Janji kod Bijeljine. 

Nakon toga podnio sam tužbu protiv RS i matične škole. Osnovni sud u Bijeljini je u petak donio presudu u korist bosanskog jezika - navodi Kaniža.

Dodaje kako je sud utvrdio diskriminaciju koju čini RS, neravnopravan tretman bošnjačke djece u ovom smislu i povredu prava na jednako postupanje, prenose vijesti.ba.

Važna presuda

- Zato je dao nalog RS i školi da se diskriminacija ukloni i obezbijedi pravo upotrebe bosanskog jezika kao maternjeg jezika u svakom dokumentu, kao i nalog da prestanu s dosadašnjim postupanjem. 

U ovom trenutku ova presuda je veoma važna, te mi je zaista drago što sam uspio u ovom postupku, zajedno s roditeljima koji su me ovlastili da zastupam njihova prava i interese - zaključio je Kaniža.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.