POREZNA UPRAVA FBIH

Šerif Isović: U prošloj godini uplaćeno više od 7 milijardi i 345 miliona KM javnih prihoda u FBiH

U odnosu na godinu prije mog dolaska na ovu poziciju, ti javni prihodi su povećani za čak 93 posto, kazao je Isović

Isović: Sarajevski kanton i dalje bilježi najveće uplate. Avaz

Z. K.

17.1.2024

Više od 7 milijardi i 345 miliona KM javnih prihoda uplatili su u prošloj godini porezni obveznici na području FBiH, rekao je danas na press konferenciji direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović.

Najveće uplate

- Ovim putem im se zahvaljujem. Nije jednostavno uplatiti ovoliki iznos prihoda, posebno u uslovima u kojima rade. Želim im čestitati, posebno onim koji su se odazvali pozivima Poreske uprave i bez prisile plaćali svoje obaveze. Time su dali doprinos širenju kapaciteta države, kao i poboljšanju standarda svih građana - rekao je Isović.

Dodao je da je u odnosu na prethodnu godinu, ovo je povećanje za nekih 14,77 posto.

- U odnosu na godinu prije mog dolaska na ovu poziciju, ti javni prihodi su povećani za čak 93 posto. Ako posmatramo strukturu, najveći dio uplaćenih javnih prihoda se odnosi na direktne poreze i doprinose i da oni iznose 6 milijardi i 509 miliona. Svakako se najviše odnosi na doprinose za PIO, nešto više od dvije milijarde i 800 miliona. Porezni obveznici su u odnosu na prošlu godinu uplatili 945 miliona KM više javnih prihoda.

Sarajevski kanton i dalje bilježi najveće uplate javnih prihoda više od 2 milijarde i 740 miliona KM. Zatim Tuzlanski kanton sa 1,1 milijardu KM, dok najmanju uplatu ima Bosansko-podrinjski kanton oko 80 miliona i Posavski oko 79 miliona KM, ali to je i normalno s obzirom na njihovu veličinu. To govori da Kanton Sarajevo ima učešće 36 posto, a Tuzlanski 17 posto - rekao je Isović.

Broj zaposlenih porastao

Od 2015. do danas porezni obveznici su uplatili čak tri i po milijarde maraka javnih prihoda više nego što je to bilo 2014. godine.

- Mi u svim ovim godinama, izuzev godine obilježene koronom, pa smo samo tu imali pad prihoda. U svim ostalim godinama smo imali rast. Federacija je prošlu godinu završila sa 544 hiljade zaposlenih, što je u odnosu na prošlu godinu više za otprilike šest hiljada. 

Od 2014. do danas je broj zaposlenih porastao za 68 hiljada, odnosno nešto više od 14 posto. Sarajevski kanton i tu prednjači sa 148.000 zaposlenih, zatim Tuzlanski sa 104.000 - rekao je Isović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.