USPJESI

Nedim Čengić spojio tradicionalno i moderno: Diplomirani ekonomista postao majstor za obradu kože

Nakon prve uspješno urađene torbe i tog prvog vjetra u leđa od moje porodice počeo sam da radim na novim modelima

Čengić u radnji: Šivanje mu predstavlja zadovoljstvo. Facebook

17.1.2024

Zanatliju Nedima Čengića, diplomiranog ekonomistu iz Tešnja, život je odnio na skroz drugu stranu. Kako je kazao za "Avaz“, nakon završenog Ekonomskog fakulteta, nije mogao naći posao u svojoj struci, zbog čega se odlučio oprobati u obradi kože i šivanju.

Tekstilna industrija

- Razmišljao sam kako iskoristiti stečeno znanje i odlučio sam da pokrenem vlastiti biznis obrade kože, odnosno proizvodnju kožnih asesoara. Prvi kožni asesoar bila je torba za moju suprugu koja je željela baš takvu torbu koja se u to vrijeme nije mogla kupiti u BiH - priča Čengić.

Dodao je kako je već imao iskustvo u šivanju i obradi materijala, kako iz firme za koju je radio tako i iz djetinjstva dok je gledao i oponašao rad svojih roditelja.

- Zbog mog primjera kažem uvijek da je vrlo bitno kakav primjer dajemo djeci. Inače, moji roditelji su svoj radni vijek proveli u tekstilnoj industriji. Nakon ove prve uspješno urađene torbe i tog prvog vjetra u leđa od moje porodice počeo sam da radim na novim modelima i tako počinje sva ova priča koja traje nepunih deset godina. Spojio sam tradicionalno i moderno - iskren je Čengić.

Sretan je

Odlučio je, kaže, svoj ručni rad i svoje znanje stečeno školovanjem spojiti te je pokrenuo vlastitu radnju ANT u Tešnju. Posao, dodaje, nije lagan, posebno kada sve pokrećete sami, sami radite modeling, nabavljate materijale, proizvodite i plasirate proizvode... Međutim, nije odustajao i njegova upornost ga je dovela do cilja, tako da je prošle godine otvorio još jednu radnju u Jelahu i ima jednog uposlenog.

Proizvodi kožne asesoare. Facebook

Dodao je kako može reći da je sretan jer je ipak našao posao u struci, i to u poslu koji je pokrenuo iz ljubavi koju je osjetio još u djetinjstvu i, eto, realizirao je skoro 20 godina poslije.

Rado prenosi znanje

- Od prošle godine imam i učenice na praksi kojima želim da približim ovaj posao i da znanje stečeno u srednjoj školi upotpune i praksom.

Ove godine cilj mi je da otvorim i još jednu radnju u nekom od gradova BiH jer naši proizvodi su traženi širom BiH i trenutno smo samo i aktivni na tržištu BiH, s obzirom na složenu proceduru oko izvoza i online prodaje izvan BiH. Svakako u budućnosti imamo plan brend učiniti dostupnim i van granica BiH - ističe Čengić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.