KO JE U PRAVU

Dodjela sredstava mladim za kupovinu nekretnine izazvala buru u javnosti: Zašto bi kasirka plaćala influenserici stan?

Novac se obezbjeđuje samo za kreditno sposobne koji su u stanju izdvajati stotine hiljada za stan

Subvencionirana mladost: Traže više novca. N. Šaljić / Avaz

Danijal Hadzovic

18.1.2024

Dodjela subvencija mladim za kupovinu stana u Kantona Sarajevo pretvoreno je u jedno od gorućih pitanja posljednjih dana. Podsjetimo, u prilično nesretno sročenom pozivu za dodjelu sredstava Vlada KS je obećala da će za subvencioniranje kredita za kupovinu stana mladima iznositi do 12.000 KM (prethodnih godina ovaj iznos je bio oko 10.000 KM). Za ovu namjenu izdvojeno je ukupno 5,5 miliona KM iz budžeta. Ipak, broj prijavljenih više je nego dvostruko nadmašio predviđanja. Vlada KS u konačnici je donijela odluku da se svima koji su zadovoljili uslove konkursa lineralno podijeljeno 4,8 hiljada KM.

Nezadovoljni iznosom

Nezadovoljni ovim iznosom, korisnici subvencija izašli su i na proteste pred Vladu KS te zahtijevaju da im se obezbijede znatno veća sredstva za otplatu dijela kredita.

No, nisu svi saglasni s ovakvim stavovima mladih. Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mia Karamehić-Abazović izazvala je cijelu buru u javnosti tako što je mlade koji su protestirali za veće subvencije nazvala hiperprivilegiranim.

Karamehić-Abazović: Jesu privilegirani. BHRT

- Za razliku od uposlenica u trgovinskom sektoru, radnika u proizvodnji, radnica i radnika u uslužnim djelatnostima i mnogih drugih - oni sa njihovim prihodima i u stanju kreditne sposobnosti, jesu privilegirani. I ja sam bila isto kao i oni, ali nisam tražila da mi država daje novac – kaže ona.

„Neka vrate novac“

Političarka analitičara Ivana Marić u razgovoru za „Avaz“ ističe da mladi koji protestuju za veće subvencije očigledno nisu svjesni okruženja u kojem žive.

- Mene je šokirao način na koji oni protestuju i ova količina omalovažavanja za 5.000 KM koje su dobili, pa ismijavaju kako im je to kvadrat stana i očekuju da ih razumije većina koja može samo sanjati i o uzimanju kredita i o plaćanju stana. Za pet hiljada KM je neko mogao pokrenuti biznis i da sam sebi kupi stan, da ne mora tražiti pomoć od države ili neko je mogao završiti kompletan studij za taj novac. Ako su već nezadovoljni, neka se odreknu toga, pa će drugi dobiti veći iznos – navodi Marić.

Marić: Za te pare se cijelo školovanje može finansirati. Facebook

Dodjeljivanje novca iz budžeta Kantona Sarajevo kao vid podsticaja za kupovinu stana donesen je prije nekoliko godina. Ipak, do sada se nije previše analizirala svrhishodnost i korisnost ovog programa. No, nekoliko je stavki u njemu problematično. Prva je svakako njihov diskriminatoran karakter, jer se novac obezbijeđuje samo za kreditno sposobne koji su pristupili kupovini stana kojima su stariji građani, kao i oni mladi koji su kreditno nesposobni, primorani kroz svoje poreze subvencionirati kupovinu nekretnina. Dodatno nepravda je što se subvencije svima nesektivno dijele, bez obzira na materijalno stanje. Da stvar bude gora, i sami dobitnici subvencija od njih imaju simboličnu korist jer, kako i sami kažu, ta sredstva su dovoljna za kupovinu 1-2 kvadrata stana. A 5,5 miliona KM može biti puno bolje utrošeno.

Kriteriji nisu dobri

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak oglasio se povodom informacija o dodjeli sredstava za subvencioniranje kupovine stana.

- Stojim iza toga da kriteriji nisu bili dobri i da za bilo koju vrstu podrške našim građanima, zaista moraju biti bolji. Ne prihvatam zamku koja je očigledna politička manipulacija određenih struktura niti želim biti dio prepucavanja saopćenjima i istupima u medijima. Vrijeme će pokazati ko i zbog čega iskrivljivanjem slike i zlonamjernim tumačenjima jasno propisanih činjenica pokušava praviti političke poene na osnovu laži - rekao je.

Luksuz u Turskoj

Među dobitnicima subvencija za stanove našle su se i osobe za koje se nikako ne bi moglo reći da su ugrožena kategorija ili u stanju socijalne potrebe pa se tako među njima našla i Naidi Pehilj Bocnak, na društvenim mrežama poznatija kao "Bojnakova", koja je na listi zauzela 21. mjesto. Ona je bh. influenserica koja živi i radi u Turskoj i koja često svoje pratitelje obavještava o svojoj svakodnevnici koju prati i luksuzni način života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.