RAZGOVOR

Advokat Haris Kaniža za "Avaz": Bosanski jezik bit će upisan u svjedočanstva, pohvaljujem Osnovni sud u Bijeljini

Kaniža roditelje u ovim predmetima besplatno zastupa, smatra to jednim vidom podrške povratnicima u RS

Advokat Haris Kaniža. Društvene mreže

Alen Bajramovic

18.1.2024

Osnovni sud u Bijeljini donio je važnu presudu koja bi mogla predstavljati ključni korak ka otklanjanju diskriminacije nad svim građanima u RS koji govore bosanskim jezikom i djeci koja bosanski jezik izučavaju u školama u ovom entitetu.

Prva presuda ove vrste

Podsjetimo, diskriminacija je potvrđena, a prvostepenom presudom naloženo da se upotreba bosanskog jezika osigura u svakom dokumentu.

- Ovo je prva presuda ove vrste u BiH kad je u pitanju upotreba naziva i upis bosanskog jezika u školsku pedagošku i drugu dokumentaciju. Bile su prije dvije presude vezane za nacionalnu grupu predmeta, baš sam ja radio na predmetu Kotor Varoš, koje još nisu provedene, ali će biti. To je, nažalost, borba u kojoj uvijek idete do Ustavnog suda BiH. Međutim, u Bijeljini se prvi put desilo da prvostepeni sud u RS usvaja tužbeni zahtjev. Zato pohvaljujem Osnovni sud Bijeljina koji je prvostepeni postupak riješio za deset mjeseci, jer i manje složeni predmeti traju duže - kazao je za "Avaz" advokat Haris Kaniža, zastupnik roditelja djece iz Janje.

Pozitivan ishod

Iako se očekuje žalba na donesenu presudu, s obzirom na sudsku praksu, ustanovljeno odlukama Vrhovnog suda RS i Ustavnog suda BiH, ali i činjenicu da je bosanski jezik upisivan u službena dokumenta u RS do prije desetak godina, Kaniža ne sumnja u pozitivan konačan ishod.

Uprkos nastojanjima roditelja da to ne bude tako, lična i odluka društva u kojem radi Haris Kaniža je da ih u ovim predmetima besplatno zastupa pred sudovima. Smatra to jednim vidom podrške povratnicima u RS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.