DRŽAVNA MAFIJA

Ostaju u pritvoru, šta će otkriti vještačenje mobitela: Kojeg su političara štitili Osmica i Ranko

Iz kojeg interesa je predsjednik Suda BiH pratio čije će se ime spomenuti u prisluškivanim razgovorima

Mehmedagić i Debevec: Još najmanje mjesec u Vojkovićima. Avaz

Miralem  Aščić

18.1.2024

Sud BiH prihvatio je jučer prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici.

Oni su uhapšeni u aferi "Prisluškivanje" prije mjesec, no Tužilaštvo je tražilo da se pritvor produži za još dva mjeseca, a na osnovu novih dokaza i izjava svjedoka koji su potvrdili sumnju da su zloupotrijebili položaj.

Međutim, Sud je odlučio da im pritvor produži za mjesec, zbog čega će ostati u Vojkovićima do saslušanja svih svjedoka, još najmanje njih deset.

Novi svjedoci

Ovaj dvojac se sumnjiči za nelegalno prisluškivanje dva sudska broja dežurnih sudija i nekoliko uposlenika Tužilaštva BiH, a istraga je proširena i zbog uništavanja dokumentacije u vezi s prisluškivanjem i za izdavanje počasnih znački OSA-e za tri osobe.

Tužilaštvo tvrdi da je uništeno 60 akata za prisluškivanje i da im nema ni traga. Međutim, zanimljivo je to da su Debevec i Mehmedagić telefone prisluškivali da bi saznali hoće li se u predmetima koji su pred Sudom spomenuti ime jednog političara.

Radi nastavka istrage nije rečeno kojeg. No, postavlja se pitanje iz kojeg je interesa predsjednik Suda BiH pratio čije će se ime spomenuti. Ključno je, onda, po čijem je nalogu Debevec tražio da se unište spisi i naredbe o prisluškivanju i čije je ime trebalo da se spomene.

Za koga je radio

Naime, tužiteljica Bojana Jolović kazala je da radnici na prisluškivanju nije rečeno da prati hoće li se spomenuti novac koji je bio sporan u prepisci u vezi s jednim sudijom koji je navodno tražio mito, već ime jednog političara.

Sve je to navedeno u kontekstu prisluškivanja NN broja, što je samo po sebi nezakonito jer mora biti naveden telefonski broj koji je predmet posebnih istražnih radnji. Tragovi su uništeni, ali postoje poruke i telefonski zapisi. Zato je važno da se što prije vještače oduzeti mobiteli.

Ključan je i predmet „Respiratori“

Zbog svega ovoga u Tužilaštvo će na dodatno pojašnjenje, kako smo objavili, morati i Fadil Novalić. Svi tragovi u vezi s aferom „Prisluškivanje“ vode do Osmicine nepostojeće diplome i tadašnje istrage i njegovog procesa, ali i predmeta „Respiratori“, koji je i doveo do toga da se ovaj dvojac uhapsi.

Novinar Slobodan Vasković prije mjesec je objavio da se dvojac plašio da će doći do hapšenja Sebije Izetbegović, supruge Bakira Izetbegovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.