OKRUŽNI SUD U BANJOJ LUCI

Ukinuta oslobađajuća presuda bivšem entitetskom ministru Radislavu Jovičiću

Jovičić je funkciju ministra unutrašnjih poslova obavljao od marta 2013. do decembra 2014. godine

Radislav Jovičić. Nezavisne novine

S. S.

19.1.2024

Okružni sud u Banjoj Luci poništio je oslobađajuću presudu te će se bivšem ministru unutrašnjih poslova RS Radislavu Jovičiću ponovo suditi za nesavjestan rad u službi.

Sa Jovičićem će se ponovo suditi direktoru banjalučke firme “Optel” Alešu Majkiću, a protiv njih dvojice je Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci još 2017. podiglo optužnicu, u kojoj se navodi da je oštećeno Ministarstvo unutrašnjih poslova RS za 260.000 KM.

Kako se navodi u optužnici, Jovičić je sa firmom “Optel” 23. septembra 2013. zaključio i potpisao ugovor o nabavci opreme za UКT sistem radio-veza, iako je znao da pomenuta firma posluje sa gubitkom.

Oprema nije isporučena

Po ugovoru je toj firmi avansno isplaćeno 260.445 КM, ali oprema nije isporučena, pa je protiv njih dvojice podignuta optužnica.

Majkić, vlasnik “Optela”, optužen je za izdavanje čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića.

Suđenje Jovičiću i Majkiću je prvi put počelo u januaru 2019. godine, ali je zbog promjena članova Sudskog vijeća više puta vraćano na početak.

Ipak, u aprilu 2023. godine Osnovni sud u Banjoj Luci donio je presudu kojom se Jovičić oslobađa odgovornosti za ovo djelo, ali je, nakon žalbe Tužilaštva, Okružni sud u Banjoj Luci 26. decembra 2023. poništio prvostepenu presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Ponavljanje suđenja

Advokat Živko Bojić, koji je u ovom slučaju zastupao Jovičića, kaže da odluku o ponavljanju suđenja nije još uvijek dobio iako je, kako navodi, i juče išao u Sud, te da je iznenađen što je o ovoj odluci saznao iz medija.

- Sud je trebao da prvo nama dostavi odluku, a ne da saznajemo na ovaj način. Odluka Suda je trebala biti odmah dostavljena i prvostepenom sudu - kaže Bojić za Detektor.

Jovičić je funkciju ministra unutrašnjih poslova obavljao od marta 2013. do decembra 2014. godine, a na posljednjim izborima bio je kandidat za predsjednika RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.