RAZGOVOR

Zamjenik visokog predstavnika Džonatan Menuti za "Avaz": Građani su umorni od širenja straha

Praktične procjene u vezi s raspoređivanjem trupa u Distriktu Brčko su u nadležnosti EUFOR-a

Menuti: Javni prostor je prepun ispraznog politikantstva. OHR

Nerma Ajnadžić

19.1.2024

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Džonatan Menuti (Jonathan Mennuti) dao je svoj prvi intervju za „Dnevni avaz“ od preuzimanja mandata. Istakao je da je vrijeme da u praksi vidimo konkretnije razgovore kako bi se pronašli kompromisi i stvarna rješenja za konkretne probleme.

Konkretna pitanja

- Nažalost, javni prostor je prepun besmislenih rasprava, koje se vežu za devedesete, i ispraznog politikantstva, dok za to vrijeme mladi ljudi i dalje napuštaju BiH. Razlog njihovog odlaska iz BiH nije njena multietnička priroda – zapravo, mnogi odlučuju iseliti se u područja gdje ima još više različitosti. Niti je razlog kompleksna struktura za odlučivanje. Mladi se odlučuju za odlazak, jer ne žele da se i dalje kockaju svojom budućnošću. Uprkos brojnim izazovima, građani ove zemlje su pokazali da istinski žele graditi prosperitetnu zajedničku budućnost. Kako smo ušli u još jednu izbornu godinu, mogu slobodno reći da je vrijeme da političke strukture ponude održiva rješenja kao odgovor na stvarne potrebe građana umjesto da se bave političkim manevriranjem - poručio je Menuti.

Naglasio je da su organi vlasti u Brčkom tokom 2023. uspjeli nastaviti s reformama koje se odnose na dobru upravu, razvoj infrastrukture i poboljšanja fiskalne discipline.

- Brčko je i dalje primjer mirnog suživota i saradnje za dobrobit cijele zajednice. Pokazuje da je napredak moguć – uprkos kompliciranoj strukturi odlučivanja – ako postoji politička volja i zajednička vizija. Napravljeni su i značajni pomaci u pogledu transparentnosti budžeta i kapaciteta za borbu protiv korupcije, a daljnji napredak očekujemo i u budućnosti. S obzirom na predstojeće izbore, u Brčkom su prije četiri godine poduzeti ključni koraci u pogledu integriteta izbora, uključujući i ažuriranje biračkih spiskova. Organi za provedbu zakona uspješno su djelovali na sprečavanju i kažnjavanju pokušaja kupovine glasova ili registracije lažnih birača. Ništa manje ne očekujemo ni uoči ovogodišnjih izbora - rekao je Menuti.

Na naše pitanje je li Distrikt Brčko zapostavljen, supervizor Menuti rekao je da je napravljen pozitivan pomak ako govorimo o političkim prepirkama i stalnim kašnjenjima te da je primjetno da se tu Brčko rjeđe spominje.

- Održavanje mirne i stabilne atmosfere, u nastojanju da se rješavaju istinske potrebe građana, tokom prethodnih godina bilo je prioritet organa vlasti u Brčkom, što je za svaku pohvalu. Ovaj uspjeh nije slučajan. On je rezultat zajedničkog angažmana Vlade Distrikta, Skupštine, policije i pravosuđa, što je primjer i model za druge. Daleko je konstruktivnije isticati potencijal Brčkog kao posebne lokalne zajednice sa značajnim budžetom, sposobnošću da donosi vlastite odluke i strateškom lokacijom koja uključuje jedinu riječnu luka u BiH, kao i ključni željeznički koridor i buduću raskrsnicu autoputeva, na udaljenosti od nekih 60 kilometara od međunarodnog aerodroma - istakao je Menuti.

Borba protiv korupcije

Naglasio je da vlasti Distrikta postižu napredak u pogledu iskorištavanja potencijala, uz aktuelne napore na reformi javne uprave i borbi protiv korupcije. Već su učinjeni značajni koraci u stvaranju prilika za javno-privatna partnerstva i privlačenje novih investicija, posebno u energetskom sektoru, a istakao je i da su pažnja i propitivanje od javnosti i medija o ovim pitanjima od suštinskog značaja kako bi vlasti postigle zadate ciljeve.

Menuti je poručio da, u skladu s konačnom arbitražnom odlukom, entiteti moraju pružati snažnu podršku suživotu i prosperitetu u Distriktu.

- Institucije i zvaničnici u oba entiteta imaju odgovornost da doprinesu miru i stabilnosti, što zasigurno uključuje i pažljiv izbor riječi prilikom javnih istupa. Zajedno s predsjedavajućim arbitrom i ostalim međunarodnim partnerima, nastavit ću pažljivo pratiti njihovo poštivanje konačne odluke. U pogledu raspoređivanja trupa u BiH, praktične procjene s tim u vezi su u nadležnosti EUFOR-a. Naš fokus treba biti na rješavanju konkretnih pitanja, kao što su bolje javne usluge, bolji uvjeti za investicije i poslovne inicijative te traženje rješenja kako bi se zaustavio odliv stanovništva - rekao je Menuti.

Menuti tokom nedavne posjete Luci Brčko i obilaska nove dizalice. OHR

Brčko je već godinama primjer suživota, a zamjenik visokog predstavnika u BiH istakao je da je vrijeme da se političari širom BiH suoče s realnošću.

- Građani su umorni od stalnog širenja straha, a mladi odlučuju da svoju budućnost grade negdje drugo. Kako se može vidjeti u Brčkom i u drugim lokalnim zajednicama, dobivanje izbora na konkretnim rezultatima daleko je kvalitetnije nego oslanjanje na mitove i širenje straha. Ovo je poruka i biračima – birajte one koji su dokazali da mogu ponuditi rješenja, a ne one koji koriste javne istupe za širenje straha. Pozitivni rezultati u jednoj oblasti često otvaraju prilike i u drugima. Kvalitetna infrastruktura, borba protiv korupcije i efikasna javna uprava stvaraju uvjete za investicije, što vodi ka otvaranju novih radnih mjesta i boljim perspektivama za mlade ljude koji onda mogu planirati da ovdje žive i grade karijere. Tako su svi na dobitku - kazao nam je Menuti.

Realizacija projekata

Smatra da je u Distriktu Brčko ključno brzo provođenje aktivnosti prije sezone godišnjih odmora jer će u drugom dijelu godine fokus biti na izborima i kasnije na formiranju vlasti.

- Ovo se konkretno odnosi na završetak modernizacije luke Brčko, postavljanje nove dizalice i finalizaciju novog željezničkog i cestovnog pristupa luci unutar ranije utvrđenih rokova. Neophodno je da se svi nadležni organi pravovremeno angažiraju radi usvajanja novog prostornog plana koji je preduvjet za finaliziranje trase autoputeva i priprema za izgradnju novog centra za upravljanje otpadom, kao i usvajanje regulacionih planova koji su na čekanju prije početka građevinske sezone. Treba ubrzati pripreme za realizaciju pet infrastrukturnih projekata koji se provode u saradnji sa Svjetskom bankom u cilju jačanja kapaciteta za zaštitu okoliša i zaštitu od poplava - istakao je Menuti.

Poručio je i da se moraju donijeti i neophodni podzakonski akti kako bi Brčko moglo u potpunosti iskoristiti nedavno usvojene energetske zakone.

- Potreban je brži napredak u procesu izrade novih zakona o javnoj upravi i državnoj službi. Vlasti, također, moraju završiti aktivnosti na jačanju kapaciteta i poboljšanju transparentnosti organa za provedbu zakona i borbu protiv korupcije. Sve ove inicijative imaju suštinski značaj za poboljšanje kvaliteta javnih usluga i sveukupnih uvjeta života u Brčkom. Ispunjavanje ovih ciljeva na vrijeme će zahtijevati snažno opredjeljenje svih političkih predstavnika - naglasio je Menuti.

Rekao je i da su napravljeni i značajni pomaci u pogledu transparentnosti budžeta i kapaciteta za borbu protiv korupcije, a da očekuju i daljnji napredak u budućnosti.

- S obzirom na predstojeće izbore, u Brčkom su prije četiri godine poduzeti ključni koraci u pogledu integriteta izbora, uključujući ažuriranje biračkih spiskova. Organi za provedbu zakona uspješno su djelovali na sprečavanju i kažnjavanju pokušaja kupovine glasova ili registracije lažnih birača. Ništa manje ne očekujemo ni uoči ovogodišnjih izbora - zaključio je Menuti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.