SUPERVIZOR

Skenlan: Brčko mora biti primjer prosperiteta

Prema njegovim riječima, dužnost svakog javnog službenika, uključujući i šefove odjeljenja, jeste da radi za građane Brčkog, a ne za političke stranke

Majkl Skenlan. Avaz

E. T. / Srna

4.12.2021

Supervizor za Brčko Majkl Skenlan rekao je da vlasti Brčko distrikta treba da završe nedavno započete reforme i preduzmu čvrste korake u borbi protiv korupcije i političkog pokroviteljstva ukoliko Brčko želi obezbijediti prosperitetnu budućnost i zadovoljiti uslove za potpuno provođenje Konačne odluke Arbitražnog tribunala, javlja Srna.

- Jedinstveni administrativni status distrikta omogućava mu da ubrza reforme i ostvari konkretne dobrobiti za cijelu zajednicu. To nije bio slučaj tokom proteklih 10 godina, i uprkos nedavnom napretku, uključujući i pravovremeno usvajanje budžeta ove godine, konkretni rezultati se moraju postizati bržim tempom - naveo je Skenlan u pisanoj izjavi za javnost.

Prema njegovim riječima, dužnost svakog javnog službenika, uključujući i šefove odjeljenja, jeste da radi za građane Brčkog, a ne za političke stranke.


Skenlan je dodao da je vrijeme da političke stranke prestanu da klasifikuju projekte kao aktivnosti koje su prilagođene nekoj etničkoj grupi, ističući da će u protivnom izostati međunarodna finansijska pomoć za ključne projekte u oblasti infrastrukture.

- Cjelokupna zajednica će, ili zajednički postići uspjeh, ili će zajednički doživjeti neuspjeh. To je građanima distrikta jasno, a mora biti jasno i političkim strankama. Ako nema razvoja infrastrukture, ako nema zapošljavanja državnih službenika na osnovu kvalifikacija i profesionalnog iskustva, ako nema provođenja antikorupcijskih mjera – neće biti ni investitora, a ni otvaranja novih radnih mjesta - poručio je Skenlan.

Konstatujući da mladi, bez obzira na nacionalnost, odlaze iz Brčkog, supervizor je naglasio da vlasti i službenici u javnim institucijama tek treba da pokažu da će se stvari u Brčko distriktu zaista mijenjati, saopšteno je iz OHR-a.

- Istovremeno, obaveza je svih građana, lokalnih medija i nevladinih organizacija da od svojih zvaničnika zahtijevaju vladavinu prava, da zahtijevaju pružanje usluga od njihovih organa javne uprave i da traže transparentnost budžeta, jer je Brčko distrikt njihova zajednica, a prosperitet njihovo pravo, ali na realizaciji ovih zahtjeva treba da rade svi - zaključio je Skenlan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.