ODRŽALI SASTANAK

Ambasador Fičen: Njemačka cijeni odgovornu politiku Bećirovića

Između ostalog, ukazano je na važnost Savezne Republike Njemačke kao aktivnog učesnika u procesu približavanja Zapadnog Balkana EU

Sa održanog sastanka. Predsjedništvo BiH

H. J. I.

19.1.2024

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Savezne Republike Njemačke Tomasom Fičenom (Thomas Fitschen).

Tokom sadržajnog i prijateljskog razgovora ambasador Fičen je istakao da se glas Bećirovića veoma uvažava u Berlinu i da je on jedan od najvažnijih sagovornika Savezne Republike Njemačke. 

Neupitna podrška

O tome, svjedoče i nedavni razgovori koje je Bećirović imao s čelnicima Savezne Republike Njemačke. Njemački ambasador je poručio da će Savezna Republika Njemačka nastaviti s podrškom našoj zemlji i da ostaje jedan od glavnih zagovornika evropskog puta Bosne i Hercegovine. Ambasador Fičen je naglasio da je neupitna podrška njegove zemlje Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH Bećirović zahvalio se na snažnoj podršci koju Savezna Republika Njemačka pruža našoj zemlji u reformskim procesima i na putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO. Istaknuto je da ta podrška doprinosi provođenju potrebnih reformi u društvu, unapređenju infrastrukture, poslovnog okruženja i jačanju demokratije i pravne države u Bosni i Hercegovini. Konstatirano je da se Savezna Republika Njemačka mnogo puta dokazala kao istinski prijatelj Bosne i Hercegovine. Tokom razgovora, Bećirović je naglasio da je Savezna Republika Njemačka najvažniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine.

Sastanak sa Šolcom

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović podsjetio je i na važan razgovor s kancelarom Savezne Republike Njemačke Olafom Šolcom (Olaf Scholz) prošlog mjeseca u Berlinu. Tom prilikom je istaknuto da su odnosi dviju zemalja vrlo dobri i prijateljski, a kancelar Šolc je rekao da je Savezna Republika Njemačka jedan od glavnih zagovornika evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, ukazano je na važnost Savezne Republike Njemačke kao aktivnog učesnika u procesu približavanja Zapadnog Balkana EU. Njemačka je pokrenula Berlinski proces s ciljem poboljšanja i intenziviranja regionalne saradnje, kako bi se ubrzalo povezivanje regije sa EU. U tom kontekstu Berlinski proces je usmjeren na oblasti razvoja infrastrukture, poslovanja, regionalne razmjene mladih i nauke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.