OTKRIVAMO

"Avaz" u posjedu još jednog dokumenta iz Laktaša: Ovo je trojkin prijedlog teksta dogovora

Trojka je predložila da se odmah krene u ograničene izmjene Ustava BiH, kako bi se implementirale presude Evropskog suda za ljudska prava

Lideri trojke. SDP

H. J. I.

19.1.2024

Sastanak predstavnika koalicije na državnom nivou kojem su prisustvovali Milorad Dodik (SNSD), Dragan Čović i predsjednici stranaka trojke, Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (NS) održan je jučer Laktašima kod Banje Luke.

Sastanak je bio zatvoren za javnost. Kako saznaje portal "Avaza", trojkin prijedlog dogovora razlikuje se od onog koji je na svoj zapisnik dostavio SNSD. Najveći kamen spoticanja su Ustavni sud i izmjene Izbornog zakona. 

Kako se navodi u dokumentima trojke koji su u posjedu "Avaza", kada je u pitanju Ustavni sud BiH, trojka navodi da bi izmjene zakona o izboru sudija Ustavnog suda mogle biti usvojene u parlamentarnoj proceduri ukoliko se ispuni uslov dobijanja datuma otvaranja pregovora sa EU.

Faksimil prijedloga dogovora trojke. Avaz

Trojka je predložila da se odmah krene u ograničene izmjene Ustava BiH, kako bi se implementirale presude Evropskog suda za ljudska prava, te na taj način otklonila diskriminacija u izbornom procesu.

Faksimil prijedloga dogovora trojke. Avaz

Iz trojke u prijedlogu dogovora također navode da nije postignuta saglasnost o Zakonu o Sudu BiH, s obzirom da ostaje i dalje neslaganje u vezi sa sjedištem Apelacionog vijeća.

- Zatraženo je od strane SNSD-a da se u Zakon unesu odredbe po kojoj Sud BiH odlučuje po zakonima koje donese PS BiH - navodi se u prijedlogu dogovora.

Faksimil prijedloga dogovora trojke. Avaz

Kao napomenu su stavili da je stav SNSD-a da u slučaju nametanja odluke OHR-a u vezi sa navedenim procesima, usaglašeni koraci neće biti provedeni.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.