OGLASIO SE MINISTAR

Mijatović o budžetu FBiH: Vi nastavite s "patriotizmom", a mi ćemo "izdajnički" raditi za bolji standard građana

Vlada ističe svoju posvećenost građanima i obećava da će ispuniti sve planirane ciljeve, napisao je Mijatović

Mijatović o budžetu. Avaz

Z. K.

23.1.2024

Vojin Mijatović, ministar razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH, oglasio se na Facebooku, gdje se osvrnuo na budžet koji je Vlada Federacije usvojila na sjednici održanoj jučer.

 Značajno povećanje

- Vlada Federacije BiH nedavno je usvojila budžet za 2024. godinu, postavljajući novi rekord sa iznosom od 7.474.800.209 KM. Ovo znači značajno povećanje budžeta za više od pola milijarde u odnosu na prethodnu godinu - naveo je Mijatović.

Također je izdvojio nekoliko ključnih tačaka koje su doživjele značajna povećanja u ovom "historijskom budžetu".

Povećanje za penzije - Sredstva za isplatu penzija povećana su za 317,17 miliona KM, čime se pokazuje predanost Vlade prema ovoj važnoj društvenoj grupi.

Podrška boračkim kategorijama - Naknade za boračke kategorije, neratne invalide, civilne žrtve rata, i projekte namjenjene ovim kategorijama povećane su za ukupno 57,7 miliona KM.

Pomoć za novorođenčad - Uvedena je jednokratna pomoć u iznosu od 1.000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Investicije u poljoprivredu - Transferi poljoprivredi povećani su za 11 miliona KM, podržavajući razvoj ove ključne grane.

Kulturni projekti - Kapitalni transferi za kulturu uvećani su za 12,2 miliona KM, podržavajući umjetničke projekte i kulturnu baštinu.

Rast investicija u energetiku i industriju - Transferi putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije povećani su za 13,2 miliona KM.

Podrška razvoju i preduzetništvu - Transferi Federalnog ministarstva razvoja, preduzetništva i obrta uvećani su za 18,4 miliona KM.

Povećana sredstva za fond solidarnosti - Sredstva za fond solidarnosti povećana su za ukupno 50 miliona KM, pružajući podršku u vanrednim situacijama.

Ozbiljni ljudi

- U vezi s eventualnim zabrinutostima opozicionih grupa oko fiskalnih zakona, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine naglašava transparentnost i otvorenost u vezi s ovim pitanjima. Iako su malo zakasnili u odnosu na najave, Vlada ističe svoju posvećenost građanima i obećava da će ispuniti sve planirane ciljeve – napisao je Mijatović.

Vlada se suočava s kritikama, ali ističe da su ovo ozbiljni ljudi koji će ispuniti sve svoje najave.

- Idemo dalje raditi, vi nastavite s “patriotizmom”, a mi ćemo “izdajnički” povećavati iznose za sve kategorije građana i povećavati životni standard - naveo je Mijatović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.