"UNOSI SE NEMIR"

Vlada HNK: Oštro osuđujemo posljednje pojave vandalizma na području Općine Neum

Od resornog ministra unutrašnjih poslova Marija Marića obaviješteni smo da su policijski službenici napravili uviđajne radnje, kaže Buhač

Nacionalistički ispad. Jasmin Merdžanović

M. Sm.

26.1.2024

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona oštro osuđuje posljednje pojave vandalizma na području Općine Neum, počevši od oskvrnuća i lomljenja kamenih krsteva u dvorištu Crkve sv. Ante do ispisivanja uvredljivih i potpuno neprihvatljivih natpisa na više tamošnjih lokacija.

- Oba ova incidenta imaju za cilj unošenje nemira među stanovnike Neuma i skretanje pažnje na ovaj mirni gradić na našoj obali u krajnje negativnom kontekstu. Bezuslovno osuđujemo i beskompromisno odbacujemo ove očite pokušaje nametanja etikete ''grada slučaja'' na Neum koji je naš istinski turistički biser i u kojem kantonalna izvršna i zakonodavna vlast vide izniman potencijal koji pomažemo da se iskoristi u cijelosti. Ovakvim neprihvatljivim ponašanjem pokušava se zasjeniti snažan angažman lokalnih vlasti, na čelu s načelnikom Draganom Jurkovićem koji, zajedno sa svojim saradnicima, od Neuma želi da izgradi čitavogodišnju turističku destinaciju i mjesto ugodnog življenja, u čemu će mu Vlada HNK-a nastaviti da pruža punu podršku. Ovom prilikom dajemo snažan vjetar u leđa i našim istražnim organima, odnosno MUP-u i Tužilaštvu našeg kantona koji će da iskoriste sva raspoloživa sredstva da bi ušli u trag počiniteljima ali i, podizanjem nivoa sigurnosti, da spriječe ponavljanje ovakvih i sličnih nemilih radnji kojima u normalnim i civilizovanim sredinama kakav su Neum i HNK nema i neće biti mjesta – jasna je poruka premijerke HNK-a Marije Buhač.

Od resornog ministra unutrašnjih poslova Marija Marića obaviješteni smo da su policijski službenici napravili uviđajne radnje u oba slučaja i da rade svoj posao na zaštiti sigurnosti i mira u Neumu, odnosno među njegovim stanovnicima i gostima, u čemu im podršku, sukladno sa svojim ovlaštenjima i nadležnostima, pružaju i lokalna i kantonalna vlast,, kaže Buhač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.