ZNA SE ROK

Marina Berberović za "Avaz“: Doktori medicine i stomatologije će sačekati 31.januar

Nadam se konkretnim koracima kako ne bismo pokretali štrajk, kaže predsjednica Sindikata

Berberović: Poslali odgovor. Avaz

Meliha Smajkic

27.1.2024

Doktori medicine i stomatologije, njih oko 4.700 u Federaciji BiH očekuju da Vlada FBiH do kraja januara potpiše protokol o pregovaranju, nakon čega bi trebao biti otvoren pregovarački proces o novom kolektivnom ugovoru.

Podsjetimo, ljekari i stomatolozi su odustali od generalnog štrajka, nakon što im je 10.januara, svega sat i po prije sastanka Upravnog odbora njihovog Saveza strukovnih sindikata iz Federalnog ministarstva zdravstva upućen prijedlog protokola o pregovaranju.

- Za sada nemamo nikakvih novih informacija, sačekat ćemo, bukvalno, 31.januar, da vidimo šta će se dogoditi. Mi smo Vladi FBiH poslali odgovor na njihov prijedlog protokola. 

Ako ne bude ništa novo, odnosno, nekog pomaka, zakazat ćemo sastanak Upravnog odbora u prvoj polovini narednog mjeseca. Vidjet ćemo, dakle, šta će se dogoditi, nadam se konkretnim koracima, odnosno, da nećemo morati pokretati štrajk - kazala nam je Marina Berberović, predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

Podsjetimo, još prošlog mjeseca su iz Saveza najavili podnošenje tužbe za diskriminaciju, budući da se plaće ljekara u Federaciji BiH razlikuju i do, čak, 50 posto te zaprijetili generalnim štrajkom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.