"AVAZ" SAZNAJE

Osuđeni Novalić pokušava da izlobira protestno pismo članova njegove Vlade protiv presude

Svojim potpisom ministri iz njegove Vlade bi praktično pokazali da su sudionici kriminalnih radnji u vezi s respiratorima

Novalić: Napravljen tekst za sve bivše ministre Vlade FBiH. N. Šaljić

E. Ma.

28.1.2024

Kako saznaje portal "Avaza“ dinastija Izetbegović i Fadil Novalić su u potpunom političkom košmaru, nakon pravosnažne presude kriminalnoj grupi "Novalić i ostali".

Tokom dana, Novalić i njegovi stranački prijatelji, napravili su tekst koji bi trebalo da potpišu svi bivši ministri Vlade FBiH, odnosno Novalićev kabinet.

U tekstu se na najbrutalniji način komentariše pravosnažna presuda Apelacionog vijeća Suda BiH, a dokazani kriminal se hoće tretirati kao politički proces.

Međutim, iza ove najzad propagande i političke djelatnosti krije se po bivše članove Vlade FBiH opasna pravna zamka.

Svojim potpisom oni bi praktično pokazali da su sudionici kriminalnih radnji u vezi s respiratorima, što bi Novaliću trebala biti olakšavajuća okolnost u žalbama i apelacijama prema Ustavnom sudu BiH.

S druge strane, ova zamka „kolektivne odgovornosti“ svih ministara, može značiti proširenje spiska optuženih u novim procesima koji će se otvoriti u vezi kriminalne nabavke i pljačke državnog novca, pa bi se potencijalno moglo dogoditi da pred tužioce idu i svi bivši članovi Vlade koji žele da podrže Novalića.

Informacije kojima "Avaz“ raspolaže govore da će ministri iz SBB-a odbiti ovu inicijativu, a gotovo je sigurno da ni ministri iz HDZ-a neće sebi komplicirati život u odbrani neodbranjivog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.