DRŽAVNI MINISTAR

Košarac nakon sastanka: "U Laktašima je postignut dogovor, krenuli smo u primjenu elemenata"

Mi smo jasnog stava danas rekli da želimo u korektnoj političkoj atmosferi da razgovaramo, dodao je

Staša Košarac. N. Šaljić

N. H.

29.1.2024

Staša Košarac, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, obratio se prisutnima nakon sastanka državne koalicije u Sarajevu. 

Iako su predstavnici stranaka trojke sazvali sastanak kako bi razgovarali o ustavnim promjenama, Košarac je rekao da to nije najvažnija tema. 

Najvažnija tema

- Cijenim da je danas najvažnija tema implementirati dogovor iz Laktaša. Napominjem da je dogovor postignut 18. januara 2024. godine i ja mislim da je ovo ozbiljna, kredibilna šansa BiH za njeno kretanje prema Evropskoj uniji, naravno ukoliko zaključci sastanka iz Laktaša budu implementirani - rekao je Košarac.

Državni ministar je stava da će na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH u srijedu biti jasno da li će trojka implementirati dogovor iz Laktaša odbijanjem zakona o tehničkim izmjenama Izbornog zakona koje je predložila SDA.

Naglasio je da bi korektno bilo da partneri iz FBiH pitanje izmjena Ustava i primjene presuda Evropskog suda za ljudska prava prvo kandiduju u Laktašima. 

- Mi smo jasnog stava danas rekli da želimo u korektnoj političkoj atmosferi da razgovaramo. O ovom pitanju se nije kredibilno razgovaralo, niti je struktura bila te vrste - rekao je govoreći o pitanju izmjena Ustava BiH.

Košarac smatra da je sastanak pokušaj skretanja pažnje od dogovora. 

Dogovor ili razgovor

Na pitanje novinara šta se dešavalo u Laktašima, Košarac je rekao da je riječ o dogovoru. 

- Da, neko će reći razgovor, neko dogovor. Mi cijenimo da je ovo dogovor i o tome se govorilo. Već ulazimo u implementaciju elemenata dogovorenih stvari u Laktašima - kazao je Košarac.

Dodao je se iz sporazuma iz Laktaša ne može nešto uzeti, a nešto ostaviti.

- Kada je u pitanju implementacija odluke Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, vi dobro znate da o tome pričamo više godina, da je problem u FBiH. Mi želimo da se partneri u Federaciji, predstavnici hrvatskog i bošnjačkog naroda, dogovore. RS neće ulaziti u unutrašnja pitanja FBiH, isto kao što neće dozvoliti da predsjednici FBiH utvrđuju kako će RS birati svog člana Predsjedništva - rekao je Košarac.

Na kraju je kazao da će neko za dogovor reći da je to zapravo razgovor, ali to je, prema njegovom mišljenju, "političko pranje na sarajevski način".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.