O IZMJENAMA USTAVA

Košarac: Jučerašnji sastanak je bio previše ambiciozan, nije donio konkretna rješenja

Navodi da je u Sarajevu "glavni politički igrač ambasador SAD Majkl Marfi"

Staša Košarac. N. Šaljić / Avaz

S. S.

30.1.2024

Sastanak predstavnika političkih partija u Parlamentarnoj skupštini BiH o izmjenama Ustava BiH koji je jučer u Sarajevu održan na inicijativu stranaka trojke nije donio konkretna rješenja i bio je previše ambiciozan, što smo mi i očekivali, rekao je u Jutarnjem programu RTRS-a član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac.

- Agendu pokušavaju da nametnu stranci, a dio strukture koja je prihvatila ovu agendu jesu političari iz FBiH. Trojka je pokušala, na njima svojstven način da otvori jedno novo pitanje, te da okarakterišu Republiku Srpsku, kao tu koja zaustavlja BiH na putu ka Evropskoj uniji - istakao je Košarac.

Navodi da je u Sarajevu "glavni politički igrač ambasador SAD Majkl Marfi (Michael Murphy)."

Kada je riječ o sastanku u Laktašima, na kojem je, kako kaže, postignut dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH, Košarac dodaje da je to veoma važan sporazum, jer je okarakterisan kao dogovor političkiih lidera.

- Ovim dogovorom je esencijalno isključenje stranaca u političkim procesima u BiH. Cijenimo da je pitanje Ustava važno, kao i Izmjena ustava - dodaje Košarac.

Ističe, da postoji i ozbiljan odnos između trojke i SDA.

- Trojka na različite načine pokušava da se pozicionira, slušajući savjete stranaca. Trojka treba da ostane pri dogovoru iz Laktaša, ima elemenata ovog dogovora koji su neophodni za opstanak institucija BiH - navodi Košarac.

Košarac je dodao da vjeruje, da postoji politički refleks, da u FBiH ne treba da slušaju razne sarajevske lidere, koji su stranci, te da unutrašnji dogovor nema alternativu.

- Za nas je fundamentalno potpuna politička vidljivost RS - zaključio je Košarac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.