PREDSJEDNIK RS

Dodik: SDA nije željela BiH s tri ravnopravna naroda i dva entiteta, već zemlju u kojoj bi jedan narod bio ravnopravniji

Zato danas govorimo o izmjenama Izbornog zakona, prije svega da bismo spriječili njegovu zloupotrebu, rekao je

Milorad Dodik. N. Šaljić

S. S.

30.1.2024

Ustav BiH je umnogome kopija Ustava SAD. U njega su ugrađena i pozitivna rješenja koja su omogućavala efikasno funkcionisanje BiH u okviru bivše Jugoslavije, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

- Prije svega, element “nacionalnog ključa”, koji je sprečavao dominaciju bilo kojeg naroda nad drugim. Autori Dejtonskog sporazuma, time i Ustava, imali su u vidu specifičnost BiH, njeno nasljeđe, kompleksnost odnosa. Vodili su računa da tako uređena BiH bude dovoljno komotna za sva tri naroda i dva entiteta - rekao je Dodik.

Dodaje da su o svemu vodili računa, ali previdjeli spremnost, prije svega, SDA, ali i nekih drugih da zloupotrijebe i izigraju uspostavljeni okvir.

- Nikada SDA i njeni sateliti nisu željeli BiH tri ravnopravna naroda i dva entiteta, već zemlju u kojoj bi jedan narod bio ravnopravniji od druga dva. Zato su prvo oduzeli pravo jednom narodu da sam bira člana Predsjedništva i gotovo polovinu postojanja dejtonske BiH jedan narod je predstavljao čovjek čije se uporište u tom narodu mjeri promilima. Zato danas govorimo o izmjenama Izbornog zakona, prije svega da bismo spriječili njegovu zloupotrebu. Da bismo oduzeli pravo pojedinima koje nikada nisu ni mali - kazao je Dodik.

Dodao je unapređenje izbornog procesa nešto što apsolutno nije sporno.

- Govorimo o promjeni Ustava da bismo spriječili njegovo kršenje. Kakvog li apsurda. RS ima motiv da se Ustav poštuje, da BiH funkcioniše kao zemlja u kojoj su Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali ravnopravni. U kojoj se predstavnici naroda dogovaraju kako da život učine boljim. Motivi nekih je da dominiraju nad drugima i da nameću rješenja. Znači, nisu problem Ustav i zakoni, problem je u motivima - zaključio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.