LIČNOST DANA

Majkl Marfi: I više nego zasluženo priznanje

Uhvatio se ukoštac s korupcijom, rak-ranom naše domovine, i tako stao na žulj mnogima

Marfi: Izvanredno obavljanje dužnosti. Avaz

Nerma Ajnadžić

10.1.2024

Dok političari iz manjeg bh. entiteta RS, predvođeni Miloradom Dodikom, koje prate i pojedinci iz FBiH, pokušavaju omalovažiti angažman ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija (Michael Murphy) tvrdeći kako Amerika u BiH šalje diplomate čija dostignuća u karijerama nisu impresivna, predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) stao je ukraj svemu tome.

Upravo je Bajden ambasadoru Marfiju dodijelio visoko priznanje - nagradu za zasluge u službi.

Predsjednik SAD odobrio je Predsjedničku nagradu za zvaničnike Stejt departmenta, saopćeno je iz te institucije. Ove nagrade, objašnjeno je, dodjeljuju se svake godine odabranoj grupi diplomata koji su duži period karijere izvanredno obavljali svoje dužnosti u ime američkih građana.

- Ovi visoki zvaničnici su izvrsni lideri koji dosljedno pokazuju integritet i značajno doprinose provedbi politike vlade i ministarstva vanjskih poslova SAD - navodi se u obrazloženju Stejt departmenta.

Itekako je ambasador Marfi zaslužio ovo priznanje. Uhvatio se ukoštac s korupcijom, rak-ranom naše domovine, i tako stao na žulj mnogima, uključujući Dodika, ali i šefa SDA Bakira Izetbegovića, čiji se brojni sljedbenici suočavaju sa sankcijama SAD zbog korupcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.