IDE NOVA OPTUŽNICA

Afera “Respiratori” se širi, nisu bili za Covid pacijente: Ko će odgovarati za umrle u KCUS-u

Trideset neispravnih "malina respiratora", zbog čije kriminalne nabavke na robiju idu Fadil Novalić, Fikret Hodžić i Fahrudin Solak, ničemu ne služe

Izetbegović od početka bila uključena u nabavku, Novalić presuđen. Armin Durgut / PIXSELL

E. Trako - M. Aščić

30.1.2024

Trideset "malina respiratora", zbog čije kriminalne nabavke na robiju idu Fadil Novalić (SDA), bivši premijer FBiH (4 godine), Fahrudin Solak, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite (6 godina), i Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline" (5 godina), ostavljeno je na milost i nemilost vremenu u zgradi stare hirurgije KCUS-a jer ničemu ne služe. 

Stotine građana

Još jedan dokaz da je 10,5 miliona KM bačeno, da se uređaji koji su, evidentno je, neispravni više ne koriste i da nisu poslužili nikakvoj svrsi, što je, između ostalog, utvrđeno presudom Suda BiH. 

Njihovo skladištenje u tamni podrum zgrade stare hirurgije najveći je dokaz za to da skupocjeni respiratori nisu ni namijenjeni za liječenje Covid pacijenata. 

Kao kada djetetu kupite igračku koju odmah odbaci u podrum, duboko u tamu. Nažalost, ovdje se ne radi o igračkama, nego o aparatima koji su trebali da spašavaju ljudske živote, u vremenu kada su se stotine građana borile za dah.

U KCUS-u sakupljaju prašinu, nisu ni služili svrsi. E. Trako

Otkako je Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, smijenjena s čela Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), vrata ove institucije su otvorena i građanima i medijima, koji prethodno godinama nisu mogli ni do kapije KCUS-a.

Tako je reporter "Avaza" Evelin Trako jučer ušao u zgradu stare hirurgije, koja je u vrijeme pandemije služila kao Privremeni respiratorni centar (PRC).

“Malina respiratori”, ili ACM812, njih 30 komada, poredani su jedan do drugog. Jesu li korišteni ili nisu, najbolje znaju Sebija Izetbegović i Amela Katica-Mulalić, šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a.

U SAD bačeni na smeće prije dvije godine. Facebook

Upravo je Katica-Mulalić javljala podobnim medijima da su "malina respiratori" u pogonu, dakle da rade. Bez obzira na to što su mediji u to vrijeme prenosili jeziva svjedočenja oboljelih od koronavirusa koji su se bojali priključivanja na respiratore ubice. Dobar tužilac ili istražitelj to vrlo lako može utvrditi.

Također, ko je pratio suđenje u najvećoj poslijeratnoj aferi "Respiratori", sjetit će se da je Sebija Izetbegović pred Sudom BiH naglasila da je svih 30 respiratora ACM812 A koje su dobili od Federalne uprave civilne zaštite u funkciji upravo u ovoj zgradi stare hirurgije, odnosno tadašnjem Privremenom respiratornom centru.

- Koriste se za invazivnu i neinvazivnu ventilaciju bolesnika kojima taj protok kisika odgovara - rekla je Izetbegović 24. marta 2021. godine, za šta postoji najmanje 30 medijskih izvještaja.

I kada se sve sagleda, sve je i više nego jasno. Nabavka kineskih uređaja, plaćenih 10,5 miliona KM, djelo je Stranke demokratske akcije i tadašnje Uprave Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), sa Sebijom Izetbegović na čelu, suprugom Bakira Izetbegovića.

Sve je znala

Sebija Izetbegović, prva dama u Bošnjaka, bez čijeg znanja ni čistačica u KCUS-u nije mogla obrisati staklo, od prvog dana bila je uključena u nabavku respiratora i, u jeku najveće pandemije, aktivno je učestvovala u odabiru uređaja, zbog kojih sada Bakirov Fadil Novalić i operativci Fahrudin Solak i Fikret Hodžić moraju u zatvor. Već po gradu kruže priče da je riječ o jedinoj zasluženoj petnaesci u Sarajevu.

Ulogu Sebije potvrđuju svjedočenja od 15. oktobra 2021. godine u Sudu BiH.

Naime, tada je bivši šef Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović rekao u sudnici da je djelimično izbrisao dio poruka u Viber grupi "Gensek", preko koje je komunicirao s Editom Kalajdžić.

Ganibegović i Kalajdžić vodili su razgovor 23. aprila 2020., kada je Ganibegović dobio od Fahrudina Solaka ugovor sa “Srebrenom malinom” o kupovini respiratora. Taj ugovor je proslijedio Kalajdžić, naglasivši da je štetan, da nisu ispoštovani rokovi i da ga treba raskinuti.

Iako je Fadil Novalić rekao da je riječ o dobrim respiratorima, o njima najbolje govore poruke u Viber prepisci.

U komunikaciji od 28. marta 2020. u Viber grupi “Gensek” Kalajdžić se obratila Ganibegoviću: “Seb zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant.”

Jasne poruke

Posebno što su svjedoci potvrdili da je Seb bila Sebija Izetbegović.

U javnosti se sve glasnije govori i o aferi "Respiratori 2". Koliko pacijenata je bilo priključeno na "malina respirator"? Koliko ljudi je stradalo? Ko je tjerao pacijente da budu spojeni na ove neupotrebljive uređaje?

I to će vrlo brzo pokazati nova optužnica. Ko je neispravnim “malina respiratorima” ubijao bh. građane? Na desetine je krivičnih prijava.

Pismo anesteziologa

Šta je s istragom koja je pokrenuta nakon pisma 13 anesteziologa KCUS-a još 2021. godine koje su uputili Upravi KCUS-a sa Sebijom Izetbegović na čelu? U tom pismu anesteziolozi su naveli da respiratori ACM812 A ne posjeduju karakteristike koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju pacijenata zaraženih koronavirusom.

Ciljano izabrana “Malina”

Prema presudi, Solak je ciljano odabrao pogrešan i nezakonit postupak upravo iz razloga netransparentnosti i diskrecionog odlučivanja, kako bi se odabranom i favoriziranom Hodžiću i “Srebrenoj malini” omogućilo da pribave imovinsku korist. To je, kako se navodi, rezultiralo nabavkom 100 respiratora za 10.530.000 KM, koji najvećim dijelom nisu odgovarali svrsi.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.