O PRESUDI NOVALIĆU

Ugledni ljekar Ismet Suljević za "Avaz": Sporni respiratori korišteni u KCUS-u

On je na ročištu kao sudski vještak Tužilaštva BiH bio jasan da se tzv. "malina respiratori" ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege

Suljević: Svako treba da radi svoj posao po zakonu. Avaz

30.1.2024

Sud BiH pravosnažno je presudio bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića, suspendiranog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i vlasnika firme „Srebrena malina“ Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora zbog kupovine kineskih respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona KM tokom pandemije koronavirusa.

Jedan od onih koji su imali veliki utjecaj na ovu presudu bio je ugledni ljekar dr. Ismet Suljević, bivši šef Klinike za anesteziologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

On je tada kao sudski vještak Tužilaštva BiH bio jasan da se tzv. "malina respiratori" ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege.

Upitan da prokomentira pravosnažnu osuđujuću presudu, Suljević je za portal "Avaza" kazao:

- Svako treba da radi svoj posao časno i po zakonu. Ovi respiratori su na kraju korišteni i u KCUS-u, tačnije Klinici za anesteziologiju, za vrijeme mandata Sebije Izetbegović.

Također, na pitanje da li bi se mogao otvoriti proces i za procesuiranje tih osoba, Suljević je istakao:

- Tačno je da su se sporni respiratori koristili u KCUS-u. S obzirom na to da mi je iz medija poznato da se vodi istraga u vezi s tim, suzdržat ću se za sada od daljnjih komentara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.