PRESUDA SUTRA

Struka je bila jasna o Novalićevim respiratorima: Nisu upotrebljivi u intenzivnoj njezi

Pet posto je invazivan, a 95 posto neinvenzivan, govorim samo na osnovu nauke, rekao je Suljević

Leandro Pekija i Ismet Suljević. Avaz - Face TV

4.4.2023

Prvostepena presuda premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku, vlasniku preduzeća Srebrena malina Fikretu Hodžiću i ministrici finansija Jelki Miličević za kupovinu 100 spornih kineskih respiratora izreći će se sutra.

Dok se već nepune tri godine pokušava opravdati ova kupovina brigom za zdravlje građana i izjavama da je riječ o adekvatnim respiratorima, koji se mogu koristiti u intenzivnoj njezi, a i sam premijer je govorio da su ovi respiratori "sami vrh ponude", struka je na suđenju bila vrlo jasna.

Vještak dr. Ismet Suljević je bio izričit da se spomenuti respiratori ne mogu koristiti za intenzivnu njegu, nego samo za kratkotrajnu upotrebu.

- Ne prihvatam da je ovo invazivna mašina za duže liječenje pacijenata u intenzivnoj njezi. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije dala samo jedan parametar za određivanje invazivnosti, već desetine. Upotrebna vrijednost je daleko od upotrebe za invazivnu njegu. Pet posto je invazivan, a 95 posto neinvenzivan. Govorim samo na osnovu nauke, ovdje govorim istinu. Nađite mi jednog ozbiljnog i poštenog stručnjaka koji će reći da je ova mašina ravna respiratoru Evita XL proizvođača "Drager" – bio je jasan dr. Suljević.

Za transport i akutne intervencije

Vještak je tada spomenuo situaciju kada intubirani pacijent ne diše, te da aparat u tom trenutku obavlja invazivnu respiraciju. Kazao je da je proizvođač napisao u uputstvu za upotrebu da je ventilator za transport i akutne intervencije.

Suljević je nakon toga kazao da je u kutijama našao user manuel (upustvo za upotrebu, op. a,) na koji se referirao.

- Na strani 14 user manuela, nalazi se podatak koji daje sumnju u proizvođača, a odnosi se na osjetljivost prekidača u kojima su navedena odstupanja pritiska. Navedena je mogućnost greške plus - minus 50 kilopaskala. Ovo je toliki pritisak, da kad ga vidim, ja bježim od takve mašine. Ne mogu da vjerujem da je kompanija napravila tako veliki propust, to su velika odstupanja - kazao je Suljević.

Tužilac Mirza Hukeljić je tražio od vještaka da objasni da li se PEEP ventil koristi za liječenje pacijenata koji su oboljeli od plućnih bolesti koji su slični oboljenjima koje prouzrokuje koronavirus, na što je vještak odgovorio da je liječio više od 1.000 takvih pacijenata, a da ovaj aparat nije za svrhu liječenja posljedica COVID-a.

Jasan i vještak iz Italije

O kvaliteti respiratora je govorio i vještak iz Italije Leandro Pekija (Pecchia), koji je stručnjak iz oblasti elektrotehnike, a specijalizovan je na oblasti biomedicinskog inžinjerstva, odnosno na ispitivanju biomedicinskih aparata, a kao stručnjak je radio i pri ministarstvu zdravstva Italije te u Notingemu u Velikoj Britaniji.

Njegova poruka je također bila jasna: Nabavljeni respiratori se ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege.

Kako je rekao, od njega je traženo da napravi analizu kupljenih respiratora ACM 812A ali i respiratora marke HC VE003.

Kazao je da na osnovu tri relevantna izvora, od kojih je jedan i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), pravio analizu da li se mogu koristiti sporni respiratori u jedinicama intenzivne njege.

On je rekao da za komplikovanije proizvode, koji nose veći rizik, nije dovoljna sama certifikacija proizvoda, nego i tok svake proizvodne linije, a sporni respiratori su imali samo jedan certifikat.

Za saobraćajne nesreće

Rekao je da na samom proizvodu ACM 812A nije bilo jasno navedeno koja je kategorija proizvoda, pa je pravio poređenje sa predviđenim minimalnim uslovima koji trebaju imati proizvodi da bi bili adekvatni za jedinice intenzivne njege. U izvještaju je naveo koje uslove respiratori ACM 812A ispunjavaju, a kako je pojasnio u izlaganju, oni ispunjavaju samo 44 posto minimalnih uslova.

Tužilac Hukeljić je upitao da li respiratori ACM 812A ima monitor.

- Imaju, ali fali nekoliko parametara na njemu, kao što je kisik. ACM 812A se može koristiti u ambulantnim kolima te u hitnim situacijama - istakao je Pekija.

Tužilac je upitao da li je tako navedeno i kod proizvođača, a Pekija je odgovorio da u samom predgovoru stoji da se on koristi u situacijama kao što je saobraćajna nesreća te da je prag za korištenje jedan sat, a sve više od toga povećava rizik za pacijente.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.