KOMENTAR DANA

Sve vodi do Sebije

Pravo je pitanje, igra li se Izetbegović, zarad spašavanje sebe, Novalića i drugih, životima pacijenata koje liječi od koronavirusa

Sebija Izetbegović. Arhiv

Miralem  Aščić
Piše: Miralem Aščić

4.4.2021

Dosadašnji tok sudskog procesa Fadilu Novaliću i drugima, koji su optuženi u korupcijskoj aferi teškoj 10,5 miliona maraka za nabavku 100 respiratora, pokazao je jedno. Svi putevi u vezi nabavke skupocjenih respiratora vode do Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i direktorice Sebije Izetbegović.

Iako se dotična ne sjeća ničega, zbog čega su se mnogi složili da je tokom svjedočenja u Sudu BiH imala amneziju, dokazi Tužilaštva i izjave svjedoka govore drugačije.

Sebija Izetbegović je od prvog dana bila upoznata s nabavkom respiratora. Daljni sudski proces to će i dokazati. A pogotovo dokazi Tužilaštva. Njih na stotine.

Osim toga, nije slučajno zašto je dan pred početak procesa u medijima objavljena informacija da su Fikretovi i Fadilovi respiratori ispravni.

No, da stvar bude gora, nijedna bolnica osim KCUS-a ih ni ne koristi. I dalje je upitno mogu li se koristiti u jedinicama intenzivne njege. O tome svjedoči i jučerašnje dramatično pismo s KCUS-a, pa je pravo pitanje, igra li se Sebija Izetbegović, zarad spašavanje sebe, Novalića i drugih, životima pacijenata koje liječi od koronavirusa.

No, vratimo se na početak. Svjedoci optužbe Dženan Salčin, Denis Đulić, Bahra Džaka. Svi su složni u jednom, o svim poslovima s nabavkom respiratora znala je Izetbegović. I sve je išlo preko nje. Učestvovala je na sastancima, na sto su joj se slale ponude. To potvrđuju i viber poruke. Izjave svjedoka. Od "ovi nisu ispravni, do ponuda Kanada je na stolu profesorice".

Pravo je pitanje zašto su ponude završavale na stolu direktorice Izetbegović. Kakva je tu bila uloga Novalića, i kako se niko od optuženih, nije sjećao Fikreta Hodžića, pa naknadno zatim osvježio pamćenje. Isto je tvrdila i Izetbegović.

Nikoga ne poznaje, a o svemu se pitala. Njena želja da upravlja kompletnim zdravstvenim sistemom u Kantonu Sarajevo, prerasla je i u želju procesa nabavke opreme i respiratora. To su potvrdili i svjedoci.

Izetbegović je određivala opremu, a Novalić, preko optuženih Hodžića i Fahrudina Solaka želje sprovodio u djelo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.