SVE JE JASNO KAO DAN

Nije nevin osuđen: Sudije Apelacionog vijeća demantirale Fikreta Hodžića

Predmetnim preciziranjem ostao je nenarušen identitet stvarnog događaja i nisu mijenjane činjenice koje predstavljaju bitna obilježja krivičnog djela

Jasno obrazloženje drugostepene presude. Avaz

M. Aš.

30.1.2024

Fikret Hodžić, vlasnik firme "Srebrena malina", koja je nabavila respiratore za potrebe bolnica u Federaciji Bosne i Hercegovine tokom pandemije koronavirusa, rekao je gostujući na FACE TV da je dobio pet godina zatvora za, kako je rekao, djelo za koje nije ni bio optužen.

Mahao presudom

Zanimljivo je da je Hodžić u emisiji mahao drugostepenom presudom, ali je očigledno prešutio, smišljeno, šta je utvrđeno. 

No, sudije Apelacionog vijeća Suda BiH, u drugostepenoj pravosnažnoj presudi, koja je danas zvanično objavljena, u detalje su su pozabavili ovim tvrdnjama.

Kako se navodi, "odbrana u konkretnom slučaju navodno prekoračenje optužbe usko veže za pitanje prava na odbranu, tvrdeći da je optuženi Hodžić u konačnici osuđen za krivično djelo koje mu se nije stavljalo na teret."

 - U tom pogledu ovo Vijeće je pristupilo jedinom načinu rješavanja dileme po ovom pitanju, te uporedilo zapisnike o ispitivanju optuženog (tada osumnjičenog) Fikreta Hodžića, optužnicu, te izreku prvostepene presude. Tom prilikom Vijeće je utvrdilo kako je optuženom predočen činjenični supstrat osnova sumnje tokom istrage, koji je u istom obimu kasnije pretočen u optužni akt kao viši stepen uvjerenja o počinjenju krivičnog djela, dok prvostepeni sud izrekom svoje presude nije izašao iz okvira inkriminisanog događa niti radnji optuženog Hodžića - kaže se.


Jasno obrazloženje drugostepene presud. Avaz

Prvostepeni sud je, naveli su, vršio određene prilagodbe i intervencije, s obzirom na to da koncept odgovornosti optuženih nije našao dokazanim u okviru grupe i udruživanja, čime je optuženima faktički i pogodovao, pri čemu je iste oslobodio za većinu inkriminacija.

Nije izašao van okvira optuženja

- Međutim, takvim postupanjem, prvostepeni sud nije izašao van okvira optuženja, niti optuženima, pa i optuženom Hodžiću, na teret stavio nešto od čega se nisu branili. Prvostepeni sud je za potrebe svoje izreke, u skladu sa zakonom, precizirao odgovornost optuženih, ali isključivo u obimu kakav je istima bio poznat od početka. Dakle, predmetnim preciziranjem ostao je nenarušen identitet stvarnog događaja i nisu mijenjane činjenice koje predstavljaju bitna obilježja inkriminisanog krivičnog djela, u obimu i načinu s kojim je optuženi upoznat od samog početka postupka - stoji u drugostepenoj odluci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.