OGLASILI SE SAOPĆENJEM

Sud BiH potvrdio presudu u predmetu protiv Novalića i drugih: Žalba nije dozvoljena

Prvostepenom presudom optužena Jelka Milićević oslobođena je od optužbe da je počinila krivično djelo

Fadil Novalić, Fikret Hodžić i Fahrudin Solak. N. Šaljić

Z. K.

27.1.2024

Sud Bosne i Hercegovine izdao je saopćenje za javnost u kojem potvrđuje presudu u predmetu Respiratori.

- Napominjemo da je praksa ovog Suda da sa zvaničnim saopštenjima istupa tek nakon što stranke zaprime odluku. Međutim, u konkretnom slučaju, u medijima su se već pojavile određene informacije, što je i očekivano, s obzirom da je ovaj predmet već od samog početka medijski i od strane šire javnosti itekako popraćen.

Potvrda informacije

Stoga, cijeneći bitnost davanja tačnih informacija i sa aspekta transparentnosti rada Suda, a samim tim i održavanja povjerenja javnosti u rad pravosuđa, naročito u predmetima označenim kao "visoka korupcija", potvrđujemo informaciju da je vijeće Apelacionog odjeljenja, dana 26. januar 2024., otpremilo drugostepenu presudu u predmetu Fadil Novalić i drugi, a kojom je u cjelosti potvrđena prvostepena presuda od 5. aprila 2023. godine - naveli su iz Suda BiH.

Podsjetili su da su prvostepenom presudom ovog Suda optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravno lice "F.H. Srebrena malina" d.o.o. Srebrenica, proglašeni krivim, odnosno pravno lice odgovornim, da su radnjama opisanim u izreci prvostepene presude počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, a optuženi Fahrudin Solak i krivično djelo krivotvorenje službene isprave.

Novčana kazna

Na osnovu navedenog prvostepeni sud je Novaliću izrekao kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, optuženom Solaku jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina, optuženom Hodžiću kaznu zatvora u trajanju od pet godina i pravnom licu "F.H. Srebrena malina" novčanu kaznu u iznosu od 200.000,00 KM.

Prvostepenom presudom optužena Jelka Milićević oslobođena je od optužbe da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Za kraj su podsjetili da protiv presude vijeća Apelacionog odjeljenja žalba nije dozvoljena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.