SAOPĆENJE

Udruženja žrtava genocida: Nepojmljivo je da ljekar krije kosti svirepo ubijenih žrtava genocida

Josef Mengele je započeo epohu dehumanizacije humane profesije u toku Drugog svjetskog rata

Srebrenica. Facebook

FENA

31.1.2024

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje "Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe" saopćili su danas da je normalnom čovjeku nepojmljivo da ljekar, humanista po struci i po opredjeljenju, u svom dvorištu krije kosti svirepo ubijenih žrtava genocida u Srebrenici.

- Kako je moguće da doktor koji živi u Brčkom uradi takav zločin, zar dužnost ljekara nije da liječi, pomaže unesrećenima, zar nisu svi ljekari humanisti? E pa nisu. Josef Mengele je započeo epohu dehumanizacije humane profesije u toku Drugog svjetskog rata. Na stotine hiljada Jevreja je osjetilo bolna nehumana djela doktora Mengela - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je brčanski ljekar Nebojša Mraović, kako kažu iz Instituta za nestale osobe BiH, u svom istraživanju koristio žrtve genocida u Srebrenici, da bi nakon istraživanja iste zakopao u vlastitom dvorištu.

- Užas. Pitamo se zašto šute ljekarske komore? Zašto šuti i politička javnost? Na kraju, zašto šuti predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, koji je također  ljekar. Zar je postupak ljekara iz Brčkog beznačajna stvar - navode u saopćenju Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje "Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe".      

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.