PORAZNE OCJENE

Indeks percepcije korupcije: Od BiH gora samo Rusija

Umjesto jačanja nezavisnosti i efikasnosti tužilaštava i sudova, na sceni imamo sistemske napore urušavanja ključnih institucija, kaže Korajlić

Problem korupcije. Facebook

Alen Bajramovic

1.2.2024

Bosna i Hercegovina zauzima posljednje mjesto u regionu po ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije (CPI) Transparency Internationala, a na listi od 180 država svijeta trenutno je na 108 poziciji. Na skali od 0 do 100, BiH ima ocjenu 35 i uz Rusiju je na začelju Evrope kad je u pitanju stanje korupcije. 

Fokus globalnog istraživanja CPI ove godine bio je na sektoru pravosuđa, a kao ključni razlog loših ocjena za BiH Transparency  navodi disfunkcionalnu vladavina prava, sveprisutnu korupciju u uvjetima općeg demokratskog nazadovanja i udara na slobodu medija i civilno društvo. To je rezultat odluka vlasti u RS vezanih za kriminalizaciju klevete, a oslabljenoj vladavini prava dodatni udarac mogao bi zadati i Zakon o imunitetu RS, jer će onemogućiti procesuiranje visokih zvaničnika za korupciju koji se, kako se navodi u izvještaju, gotovo nikako ne procesuiraju zbog katastrofalnog stanja pravosuđa u cijeloj BiH.  

- Defitivno idemo u pogrešnom pravcu i stalno ukazujemo na to. I ove reforme koje bi trebalo da se provedu, a veliki broj njih se upravo odnosi i na pitanje nezavisnosti institucija, borbe protiv korupcije, vladavine prava, ili su potpuno zakočene, ili se predlažu rješenja koja idu na dodatno slabljenje institucija. Umjesto da se fokusiraju na jačanje njihove efikasnosti i nezavisnosti i na integritet u radu kada govorimo o pravosuđu, provođenju izbora ili nosiocima javnih funkcija, raspodjeli javnih sredstava. Nažalost, vidimo i po nedavnim dogovorima vladajuće koalicije da su više fokusirani na zadovoljenje sopstvenih interesa, pod nekom krinkom etničkih, nacionalnih, a zapravo se ide na još veću kontrolu nad kompletnim sistemom – kaže za “Avaz” izvršna direktorica Transparency Internationala za BiH Ivana Korajlić.

Korajlić: Idemo u pogrešnom pravcu. Fena

U izvještaju se navodi  da su pravosudni sistemi BiH i Srbije uglavnom nesposobni goniti i sankcionirati javne zvaničnike koji zloupotrebljavaju položaj, a što potvrđuju i porazni rezultati kad je riječ o broju podignutih optužnica i osuđujućih presuda za visoku korupciju. Niz afera u bh pravosuđu i istrage protiv nosilaca najvažnijih pravosudnih funkcija dodatno su potkopali povjerenje javnosti, što su potvrdila i istraživanja TI BIH u kojima više od 40 posto građana korupciju najviše vidi u pravosuđu.

Nedavne izmjene Zakona o VSTV-u nisu još osigurale integritet sudija i tužilaca. 

- Umjesto jačanja nezavisnosti i efikasnosti tužilaštava i sudova, na sceni imamo sistemske napore urušavanja ključnih institucija, procesuiranje na osnovu političkih direktiva i interesa, dok neformalne interesne mreže unutar pravosuđa račune polažu politici i organizovanom kriminalu, a ne građanima - istakla je Korajlić. 

BiH tako, u ovogodišnjoj ocjeni CPI za regiju Istočne Evrope i Centralne Azije, spada među zemlje koje godinama bilježe nazadak, zajedno sa Turskom, Tadžikistanom, Srbijom i Rusijom dok su su Moldavija, Ukrajina, Sjeverna Makedonija i Kosovo napravili značajan napredak u borbi protiv korupcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.