ŠEF BH. DIPLOMATIJE

Konaković nakon sastanka: NATO je nepokolebljivi pristalica suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH

Konaković je dodao da kolektivnu sigurnost koju garantuje najsnažniji vojno-politički savez daje BiH mogućnost za bolje pripreme

Elmedin Konaković. Fena

N. H.

1.2.2024

Predstavnici Vijeća ministara BiH sastali su se sa članovima Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), predvođenog zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceanom Geanaom koji su u dvodnevnoj posjeti BiH.

Poruka svima koji sanjaju drugačije scenarije

Nakon završenog sastanka javnosti su se obratili ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i Geoana, koji su potvrdili da je osnovna poruka današnjeg susreta da je NATO nepokolebljivi pristalica suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

- To je poruka ne samo onima u BiH koji žive i sanjaju drugačije scenarije, nego i onima koji u ovim velikim geopolitičkim potresima širom svijeta možda planiraju tretirati ovaj dio Evrope kao neku svoju interesnu sferu - izjavio je Konaković.

Konaković je dodao da kolektivnu sigurnost koju garantuje najsnažniji vojno-politički savez daje BiH mogućnost za bolje pripreme, a istakao je i da se BiH pokazala kao kredibilan partner NATO-u.

Nivo spremnosti

- Pokazali smo da naš nivo i stepen spremnosti za tu vrstu saradnje nije na niskom nivou. Nakon svih ovih događaja, najavljujemo i buduće. Ovdje će se dešavati još neki veliki skupovi u organizaciji naših vlasti u saradnji sa NATO-om. Naredni veliki simpozijum Partnership 360 bi trebao biti u zadnjem kvartalu ove godine, što potvrđuje spremnost na zajedničku saradnju - rekao je Konaković i dodao:

- Danas više nego ikad žalim zbog odluke prethodnih vlasti da BiH sa jasno definisanog puta punopravnog članstva u NATO-u, prebaci u kolosijek saradnje sa NATO-om. Saradnja sa NATO-om je veoma važna, možda krucijalna za BiH, ali tu pogrešku da nemamo jasno definisan put, bez obzira što imamo i usvojene zakone koji nam to garantuju, smatram slabošću prethodnih vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.