LASIĆ POTVRDIO ZA "AVAZ"

U toku radovi na otklanjanju napuknuća: Most Počitelj s cijelom dionicom u funkciji do 1. maja

Greškom izvođača na pukotine utjecala ugrađena čelična užad

Most Počitelj: Stabilnost neće biti ugrožena. Avaz

Meliha Smajkic

2.2.2024

Na grandioznom mostu Počitelj, a nakon pribavljanja svih neophodnih saglasnosti, u toku su radovi na otklanjaju napuknuća uočenih prije nešto više od pet mjeseci, potvrđeno je za „Avaz“ iz Javnog preduzeća „Autoceste Federacije BiH“.

Radovi se izvode prema tehničkom rješenju slovenske projektantske kuće „Ponting“, koju je preduzeće „Autoceste FBiH“, kako smo to prvi pisali, angažiralo za otklanjanje spornih nedostataka.

Njihovo rješenje

Njihovo rješenje je, zapravo, bilo jedino koje garantira da će most Počitelj nakon završenih radova biti u potpunosti tehnički ispravan i da stabilnost impozantne građevine neće biti ugrožena.

Nepravilnost koja je nastala na mostu, podsjetimo, greška je izvođača, a, kako saznajemo, na pojavu pukotina koje su se pojavile na jednom od spojeva mosta Počitelj, tačnije između stubova S3 i S4, visine od 92 i 91 metra, utjecala su ugrađena čelična užad.

Ko će snositi troškove

Stoga i troškove otklanjanja tih nepravilnosti snosit će izvođač radova, odnosno azerbejdžansko-kineski konzorcij „Azvirt Limited Liability Company Sinohydro Corporation limited“ i „Powerchina Roadbridge Group“.

Lasić: Radovi u toku. Fena

- Izvođač je, dakle, u procesu otklanjanja nepravilnosti na mostu, a paralelno s tim izvode se i svi završni radovi, tako da će do konca aprila, najkasnije 1. maja, most Počitelj, ali i kompletna dionica Počitelj – Zvirovići, u dužini od oko 11 kilometara, biti u funkciji - rekao nam je Denis Lasić, direktor „Autocesta FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.