ODRŽAN VAŽAN SASTANAK

Oglasili se iz OHR-a: NATO je nezamjenjiv partner BiH

Euroatlantske integracije i provedba Dejtona nisu međusobno isključivi procesi, naveli su

Kristijan Šmit. N. Šaljić

N. H.

2.2.2024

Predstavnici Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), predvođeni zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirčeom Džoanom (Mircea Geoana), održali su niz važnih sastanaka sa političarima iz BiH, ali i specijalnim vojnim snagama Evropske unije (EUFOR - ALTHEA). 

Džoana uvjerava da je BiH dugotrajni i bliski partner NATO-a. 

- Ono što se dešava u Bosni i Hercegovini bitno je za sigurnost Zapadnog Balkana, a što se dešava na Zapadnom Balkanu bitno je za sve nas u Europi. NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Svi politički lideri moraju raditi zajedno da bi sačuvali jedinstvo i zaštiti državne institucije - poručio je Džoana. 

Navodi i da je NATO predan BiH godinama i da podržavan njena reformska nastojanja, kroz svoj paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta. 

Iz OHR su se večeras oglasili na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru.

- Danas je održan veoma značajan sastanak između Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a i partnera iz međunarodne zajednice u BiH o političkom i sigurnosnom okruženju u BiH i regiji Zapadnog Balkana.

NATO je nezamjenjiv partner BiH kada je u pitanju gradnja kapaciteta za očuvanje mira i sigurnosti. Euroatlantske integracije i provedba Dejtona nisu međusobno isključivi procesi i predstavljaju zajednički napor da se pomogne BiH u ostvarenju mira i prosperiteta - poručili su iz OHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.