SVI JE KORISTE

Ovo je jedina bosanska riječ koja je opšteprihvaćena u svim svjetskim jezicima

Gotovo da nema čovjeka sa teritorije naše zemlje koji ne zna da je jedna riječ iz bosanskog jezika ušla u sve ostale svjetske jezike

Vampir. Instagram

D. H.

4.2.2024

Jedinstvenost ove riječi ogleda se u tome što za nju danas ne postoji zamjena, već se samo njom označava mitološko biće koga smo se plašili kao djeca, a danas je glavni junak brojnih romana, filmova, serija, ali i likovnih prikaza.

Vampir je jedina riječ iz bosanskog jezika koja je opšteprihvaćena u svim svjetskim jezicima.

Na engleskom jeziku "vampire", francuskom "vampire", italijanskom "vampiro", španski "vampiro", turski "vampir", njemački "vampir", danski "vampyr", poljski "wampir" itd.

Slovenska mitologija obiluje bićima koja kao da su izašla iz najgore noćne more. Neka od tih stvorenja postala su internacionalno popularna i završila u mnogobrojnim romanima i filmovima.

Legende o pojedinim čudovištima još su strašnija od holivudkse interpretacije, a takav je slučaj i sa najčuvenijim slovenskim monstrumom – vampirom.

Opšte je poznato da je riječ "vampir" jedna od rijetkih, a možda i jedina, riječ iz bosanskog jezika koja se koristi u cijelom svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.