JESU LI MEĐU NAMA

Otkriven ''vampirski virus'': Pogledajte šta radi i kako izgleda

Ovo otkriće može otvoriti vrata istraživanju drugih sličnih sistema u mikroskopskom svijetu

Vampirski virus. Unsplash

M. Z.

9.11.2023

Na fundamentalnom nivou, sva živa bića su suštinski nesavršene kopije nukleinske kiseline. Činjenica da se naši geni nalaze unutar mikroskopskih "vreća smeća" ispunjenih bogatim supstancama poput proteina, masti, minerala i ugljikohidrata je gotovo sporedna, svi ovi dodatni materijali na kraju osiguravaju postojanje i umnožavanje gena.

Virusni entitet

Neke vrste virusnih entiteta poznatih kao "mobilni genetski elementi" (MGE) mogu se smatrati najjednostavnijim oblicima života. Neki od ovih entiteta poznati su kao "satelitske nukleinske kiseline" i gotovo su minimalistički. Nedostatak kodiranja za proizvodnju kritičnih elemenata poput kapsule znači da se ovisi o prisustvu drugih virusa kako bi proizveo svoju opremu.

Vampirski virus. deCarvalho et al., The ISME Journal, 2023

Međutim, istraživanje koje je predvodio Univerzitet u Merilendu u Baltimoru otkriva da se ovi MGE-ovi ponašaju kao pravi "paraziti", kao "vampiri". Prilikom infekcije populacije bakterijskih ćelija, ovaj tim naučnika primijetio je da se satelitske nukleinske kiseline doslovno drže za vrat njihovih "pomoćnih" virusa, prenosi Science Alert.

Neobična pojava

Ovaj fenomen ranije nije bio poznat, a istraživači su bili iznenađeni otkrićem.

-Niko nikada nije vidio bakteriofag - ili bilo koji drugi virus - da se prilijepi za drugi virus - izjavio je biolog Tagide deCarvalho, vodeći autor studije.

Ovaj tim otkrio je ovu neobičnu pojavu kod skupine satelitskih bakteriofaga koji su napadali bakterijsku vrstu Streptomyces. Za razliku od nekih drugih satelitskih bakteriofaga, ovi su sposobni sami stvoriti svoju "opremu". Međutim, kako im nedostaje specifičan alat za probijanje ćelijske stijenke i membrana, oni moraju ovisiti o svojim "pomoćnim" virusima za tu svrhu.

Daljnje istraživanje otkrilo je da ti satelitski bakteriofagi nemaju mogućnost integracije vlastitih gena u genom domaćina. Bez ove sposobnosti, najbolje što mogu učiniti je "zakačiti se" na veći virus koji ima tu funkciju.

Ivan Eril (Erill), vodeći autor studije i računalni biolog, ističe: "Prilijepiti se ima potpuno smisla jer kako inače možete garantirati da ćete ući u ćeliju istovremeno?"

Mikroskopski svemir

Ovo otkriće može otvoriti vrata istraživanju drugih sličnih sistema u mikroskopskom svijetu te promijeniti način na koji razmišljamo o virusima i njihovoj interakciji. Iako je ovo otkriće gotovo odbačeno kao slučajno onečišćenje tokom eksperimenta, moguće je da postoji mnogo drugih primjera sličnih satelitskih-bakteriofag sistema koje tek treba otkriti u mikroskopskom svemiru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.