REALIZACIJA PROJEKATA

Iz KJKP "Pokop" za "Avaz" o planovima i izazovima preduzeća: Sarajevo bi uskoro moglo dobiti prvi krematorij

Poseban izazov u 2023. godini predstavljao je stalni rast cijena sirovina i materijala

KJKP „Pokop“: Preduzeće za sahrane. Facebook

4.2.2024

Kantonalno javno komunalno preduzeće za sahrane i upravljanje grobljima „Pokop“ d.o.o. Sarajevo je pravno lice nastalo 1974. godine. Formirano je spajanjem preduzeća „Pokop“ Sarajevo, koje je osnovano 1946., te „Uprave gradskih grobalja“, koje je osnovano 1964. godine.

Iz KJKP „Pokop“ govorili su za „Avaz“ o planovima, najvećim izazovima s kojima se preduzeće susreće te izgradnji prvog krematorija u Bosni i Hercegovini.

Nedostatak grobnih mjesta

Kada je riječ o planovima za 2024., kazali su nam da trenutno realiziraju projekt otkupa i uređenja zemljišta koje graniči i nalazi se u obuhvatu regulacionog plana „Groblje Vlakovo“, površine približno 24.000 kvadratnih metara.

- S obzirom da na ostalim grobljima na području KS ne postoji značajna mogućnost formiranja novih grobnih mjesta, Gradsko groblje „Vlakovo“ je jedino perspektivno groblje, koje postojećom infrastrukturom, ali i raspoloživošću zemljišta koje se može otkupiti, zadovoljava neophodne preduslove za pružanje kvalitetnih pogrebnih komunalnih usluga, odnosno osiguranja dodatnog broja mjesta za ukope. Realizacijom ovog Projekta omogućilo bi se nesmetano sahranjivanje u narednom periodu – ističu.

Tokom 2023. godine KJKP „Pokop“ d.o.o. Sarajevo je realiziralo projekte proširenja Aleje veterana, te proširenja groblja Vlakovo.

- Posebna pažnja posvećena je kreiranju humanih uslova rada naših uposlenika, tehničkom opremanju preduzeća putem nabavke mašina i specijaliziranog vozila za transport, kao i rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, prvenstveno na groblju Bare, te na drugim grobljima kojima upravlja i gazduje KJKP „Pokop“ – govore.

Nedostatak radne snage

Kada je riječ o najvećim izazovima s kojima se susreće ovo preduzeće, ističu da je to nedostatak radne snage.

- Poseban izazov u 2023. godini predstavljao je stalni rast cijena sirovina i materijala (građevinski materijal, gorivo i energenti, dezinficijensi), potrebnih u radnim procesima koje preduzeće obavlja. Vođenjem adekvatne politike javnih nabavki, kao i korištenjem unutarnjih rezervi preduzeća, odnosno ekonomiziranjem procesa, uspjeli smo cijene naših usluga zadržati u ranije zadatim okvirima, odnosno minimalno povisiti – kazali su nam.

Pitali smo ih i kada će građani Bosne i Hercegovine dobiti prvi krematorij.

- Osim evidentnih dugogodišnjih administrativnih opstrukcija, koje su, napokon, tokom 2023. godine prevaziđene, trenutno se čeka na usvajanje novog regulacionog plana Vlakovo, prema kojem je krematorij izmješten s ranije planirane na novu lokaciju unutar groblja. Usvajanjem regulacionog plana stvorili bi se uslovi za izgradnju – odgovorili su nam.

Smanjen broj zahtjeva

Izgradnja prvog krematorija u Bosni i Hercegovini trebalo je da bude završena 2020. godine, ali su radovi na groblju Vlakovo u Sarajevu već dvije godine blokirani zbog nedostatka svih potrebnih dozvola. U BiH ne postoji nijedan krematorij, iako groblja u pojedinim gradovima imaju mjesta predviđena za polaganje urni s pepelom kremiranih osoba. Zbog nedostatka krematorija građani moraju ići u susjedne zemlje kako bi kremirali svoje voljene, što predstavlja dodatni trošak porodicama.

- Primjetan je smanjen broj zahtjeva za usluge kremiranja iz godine u godinu, tako da smo u 2023. godini imali ukupno 15, a u 2022. godini 22 zahtjeva – zaključili su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.