"AVAZ" NA LICU MJESTA

Detalji s ročišta: Miloradu Dodiku konačno pročitana optužnica, njegove pristalice uz zvižduke napustile sudnicu

Prije nego što je pročitana optužnica, odbrana Milorada Dodika je zatražila izuzeće sutkinje Sene Uzunović zbog pristrasnosti

Milorad Dodik. N. Šaljić

5.2.2024

Čitanjem optužnice u Sudu BiH danas je održano ročište predsjedniku RS Miloradu Dodiku.

Prije nego što je pročitana optužnica, odbrana Milorada Dodika je zatražila izuzeće sutkinje Sene Uzunović zbog pristrasnosti. Međutim, sutkinja Uzunović je objasnila da će prijedlog biti upućen v. d. predsjednici Suda BiH i da će se na općoj sjednici razmatrati ovaj prijedlog. 

Također je podsjetila da je pretres odgađan već četiri puta čime je došlo do povrede prava na odbranu jer nisu optuženom pročitani razlozi zbog kojih je optužen, te je zatražila od Tužilaštva BiH da pročita optužnicu. 

Prije čitanja optužnice, branilac Milorada Dodika, advokat Goran Bubić je izjavio da se ne može suditi čovjeku u odsutnosti s obzirom da je u odnosu na Miloša Lukića izdvojen postupak. 

Tužiteljica Gordana Bosiljčić na kraju je ipak pročitala optužnicu u dijelu koji se odnosi samo na Milorada Dodika. Dok je ona čitala optužnicu, publika je počela da dobacuje te je sutkinja naredila da se isprazni sudnica i postavi zastor koji odvaja sudnicu od publike. 

Publika je uz negodovanje i zvižduke napustila sudnicu te je nastavljeno suđenje uvodnim riječima Tužilaštva kao i odbrane.

Dodik je i ovoga puta ponovio da je riječ o političkom procesu. On je ukazao da je jedino Parlamentarna skupština BiH nadležna da donosi zakone. 

Dodik je kazao "vi niste nepristrasni zato što ne dozvoljavate da se poštuje procedura". 

- Nemoguće da ovaj Sud nikog više nema osim Bošnjaka da sudite u ovom predmetu. Vi ste ušli ovdje a ja ne znam ni ko ste, ovo mi djeluje kao prepad. 

Kazao je sutkinja da je ranije obavljala političke dužnosti. 

Na pitanje sutkinje je li razumio optužnicu, Dodik je kazao ništa od toga nije razumio. 

- Radi se o činjenicama koje nemaju veze sa mnom. Ovo je jedna nakarada Tužilaštva zbog političkog pritiska. 

Naredni pretres zakazan je za 6. mart.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.