SJEDNICA GLAVNOG VIJEĆA

HNS BiH: Želimo jačati odnose sa SAD, ali podsjećamo na korupciju i kriminal pojedinih energetskih kompanija iz Sarajeva

Formiranjem vlasti nakon Općih izbora 2022. godine dokazali smo našu spremnost za izgradnju evropske Bosne i Hercegovine, naveli su

Sa jedne od ranijih sjednica. HNS BiH

S. S.

5.2.2024

U Mostaru je danas održana 6. sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH. Na sjednici su razmatrane tematske tačke koje su se odnosile na problematiku energetike i ustanova kulture i obrazovanja. Nakon provedene rasprave, Glavno vijeće je zaključilo kako će se pripremiti prijedlozi strateških dokumenta po navedenim temama koji će biti dostavljeni Predsjedništvu HNS-a na razmatranje i usvajanje.

Razmatrajući sveukupnu političku situaciju Glavno Vijeće HNS BiH naglašava sljedeće:

- Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine podržava strateško partnerstvo Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, te ističe svoju beskompromisnu opredijeljenost za euroatlantski put naše zemlje, uključujući članstvo u NATO i EU. Posvećenost američkih partnera stabilnosti, razvoju i prosperitetu naše zemlje izraz je nedvosmislene podrške ključnim reformama i procesima u Bosni i Hercegovini. Ističemo i snažnu opredijeljenost za svakodnevno jačanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama na svim područjima kao garantom Općeg okvirnog sporazuma za mir. Uključenost State Departmenta u sve ključne procese, posebno reformske, sigurno potvrđuju naše neraskidive veze koje želimo osnaživati i kao buduća članica EU.

Formiranjem vlasti nakon Općih izbora 2022. godine dokazali smo našu spremnost za izgradnju evropske Bosne i Hercegovine. Dokaz da domaće snage i politički predstavnici u institucijama vlasti mogu ponuditi rješenja potvrđuje djelovanje na državnom nivou koja je u godini dana svoga rada usvojila osam EU zakona od ukupno trinaest usvojenih na Vijeću ministara. U 2023. godini naša zemlja imala je 100% usklađenost s vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije što je i obaveza proistekla iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Provođenje izbora u Mostaru

Naša politika spremnosti na kompromis dokazana je i 17. juna 2020. godine kada je potpisan Mostarski sporazum. Potpisani sporazum omogućio je provođenja izbora u gradu na Neretvi i doveo do ekspanzivnog razvoja Mostara u svim segmentima. Kao politički predstavnici najbrojnijeg konstitutivnog naroda u ovom gradu prihvatili smo posebna izborna pravila kako bi se drugim konstitutivnim narodima i svima drugima omogućilo da biraju svoje legitimne predstavnike i na taj način svi zajedno radimo za dobro svakog čovjeka. Svima je poznato kako je ovo jedini primjer lokalne jedinice u BiH u kojoj se izborni proces provodi na značajno drugačiji način. Sporazum je potpisan u nazočnosti visokih dužnosnika međunarodne zajednice: ambasadora SAD-a, specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora UK, visokog predstavnika i OESS Misije.

Tri godine nakon potpisivanja Mostarskog sporazuma njegov drugi dio nije implementiran. U skladu s time, pozivamo domaće političke lidere i naše strateške partnere da ovaj Sporazum implementiramo u cijelosti kako bi omogućili hrvatskom konstitutivnom narodu da bira svoje legitimne predstavnike u one institucije koje je Ustav predvidio za zaštitu vitalnog interesa svakog od konstitutivnih naroda.

Rješavanjem ovog oblika diskriminacije jednog konstitutivnog naroda u trenutnom Izbornom zakonu, kojim se narušava natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti, dovelo bi nas do implementacije presuda Ustavnog suda BiH koje smo obavezni poštivati. Također, naša obaveza i opredjeljenje je raditi na implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava kako bi se otklonila i diskriminacija prema svakom pojedincu. Hrvatski narodni sabor BiH do sada je ponudio nekoliko prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH i sva naša predložena rješenja egzistiraju u demokratskoj praksi država članica EU.

Hrvatski narodni sabor BiH ostaje dosljedan politici pomirenja i uvažavanja tri konstitutivna naroda i svih drugih na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.

Stabilna država

Hrvatski narodni sabor BiH podsjeća na svoju bezrezervnu podršku projektu Južne plinske interkonekcije i apsolutno odbacuje zlonamjerne interpretacije kako pojedinaca tako i određenih medija. Ovaj projekt je od velike važnosti za energetsku sigurnost Bosne i Hercegovine i izgradnju novih plinskih pravaca opskrbe u cilju jačanja privrednih potencijala onih prostora BiH koji su do sada bili historijski zanemareni, kao i zbog smanjenja ovisnosti o istočnim dobavljačima. Podsjećamo na javno poznate protivzakonite djelatnosti, korupciju i kriminal pojedinih javnih energetskih kompanija iz Sarajeva i kršenje dogovorenih sporazuma tokom proteklih godina koje su u pitanje doveli zakonitost, funkcionalnost, kontinuitet i sigurnost opskrbe energentima svih stanovnika. Potičemo sudske vlasti da se pozabave tim pitanjima.

Hrvatski narodni sabor BiH ostaje posvećen izgradnji stabilne države tri jednakopravna konstitutivna naroda i svih drugih građana uz poštivanje međunarodnih ugovora, uključujući Vašingtonski sporazum i Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini. Na žalost, tokom protekle tri decenije, svjedočili smo kršenju tih mirovnih sporazuma koji su degradirali politički položaj hrvatskog naroda u BiH.

Hrvatski narodni sabor BiH će i dalje težiti pronalasku kompromisnih rješenja i sveobuhvatnim izmjenama izbornog zakonodavstva. Podsjećamo kako su zajedničke domaće odluke donesene konsenzusom dosad uspijevale povećati povjerenje i unaprijediti opće društveno stanje u Bosni i Hercegovini. Naše političko djelovanje i dalje će se temeljiti na Zaključcima i drugim aktima Izvanrednog zasjedanja HNS-a iz marta 2022. godine u cilju zaštite Hrvata kao političkog naroda u Bosni i Hercegovini.

U historijskim trenucima pred kojima se nalazi Bosna i Hercegovina, Hrvatski narodni sabor BiH poziva predstavnike svih nivoa vlasti, vjerujući u njihovu predanost konkretnim političkim koracima i reformama, da u martu budu naš najsnažniji motiv otvaranja pregovora s EU. Otvorena politička pitanja koja stoje pred nama zahtijevaju odgovornost političkih predstavnika i predstavljaju test na koji način želimo graditi našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.