PROPADA HOTEL RUŽA

Deset godina praznih obećanja: Bakir je brutalno lagao Mostarce!

Izetbegović je 2014. godine najavio završetak radova na hotelu „Ruža“, ali još ništa od toga

Izetbegović 2016. obilazi radove. Fena

5.2.2024

Decenijama već traje trakavica u vezi s obnovom hotela „Ruža“, koji se nalazi na ulazu u staru gradsku jezgru u Mostaru, čije renoviranje nikako da se završi kako bi se pustio u funkciju.

Predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću je ovo bila „zlatna koka“, koju je koristio pred svake izbore i prilikom svake posjete Mostaru za prikupljanje političkih poena.

Novi rokovi

Pred opće izbore 2014. godine on je najavio da će u Ambasadi Republike Turske biti potpisan ugovor za završetak radova na ovom hotelu. Tada je kazao da su osigurana sredstva putem „Turkish Ziraat banke“.

Tadašnji sekretar GO SDA Mostar Salem Marić kazao je da SDA svoja obećanja ispunjava i da će to značiti 300 radnih mjesta.

Ipak, dvije godine kasnije Bakir Izetbegović se pravio kao da nije ništa obećao, pa je obišao radove na ovom hotelu, gdje je govorio o novim rokovima, ali i o drugom broju radnika.

Hotel „Ruža“: Nikad nije dovršen. Avaz

- Malo se kasni u završetku radova jer su povećani gabariti i standard koji je planiran s obzirom na izgled budućeg hotelskog operatera - rekao je tada, naglasivši pritom kako će radovi na "Ruži" biti završeni do polovine 2017. godine te da će taj hotel osigurati od 200 do 250 novih radnih mjesta.

Poručio je tada i da će to biti najveći projekt za Mostar nakon obnove Starog mosta, jer će dati jednu novu dimenziju kada je turistička ponuda u pitanju.

Nekoliko dana nakon te posjete obznanjeno je da ovaj hotel postaje dio lanca „Marriot“ te da će imati pet zvjezdica.

Raskidanje ugovora

No, ni osam godina nakon toga radovi nisu privedeni kraju, čime je Bakir Izetbegović još jednom slagao svoje birače, kao i što je govorio o 100.000 radnih mjesta, pa se, kako je ranije objavio „Avaz“, vrše pritisci na Agenciju za privatizaciju HNK kako bi se raskinuo ugovor, jer postoje brojni investitori koji su spremni kupiti „Ružu“.

Uložena 72 miliona KM

Prema posljednjim informacijama Agencije, završeno je 90 posto radova, a u obnovu su uložena 72 miliona KM.

Glavni problem za konačnu obnovu i stavljanje u funkciju hotela je, prema posljednjim informacijama, nedostatak novca. Navodno, za potpuni dovršetak ovog hotela neophodno je 15 miliona KM.

Osim toga, sporna je i činjenica da investitor nije dobio neophodna odobrenja Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Izetbegović: Lagao u Mostaru. Anadolija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.