RIM

Konaković s ministrom iz Slovačke: Podrška članstvu BiH u EU

Bilo je riječi i o otvaranju Ambasade BiH u Bratislavi, kao i o značajnijem unapređenju ekonomskih odnosa između dvije zemlje

Elmedin Konaković sa Jurajom Blanarom. MVPBiH

FENA

5.2.2024

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Rimu, na marginama sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i ministara vanjskih poslova grupe “Prijatelji Zapadnog Balkana”, sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Jurajom Blanarom.

Bilateralni odnosi

Tokom sastanka razmijenjene su informacije o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Slovačke, kao i o političkoj situaciji u našoj zemlji. Slovačka je strana izrazila svoj stav da podržava članstvo Bosne i Hercegovine u EU, a posebno je iskazala razumijevanje da je učinjeno i isporučeno mnogo uprkos veoma složenoj političkoj situaciji u BiH.

Ministar Konaković se zahvalio na podršci koju Slovačka pruža europskom putu naše zemlje, te naglasio da Slovačku smatra jednim od naših prijatelja koji zagovara naše interese i stremljenja unutar EU. Istakao je koliko je važan ovaj momenat, kao i odluka koja bi trebala uslijediti u martu, te koliko je bitna za nastavak procesa i budućnost Bosne i Hercegovine.

Neupitno prijateljstvo ove dvije zemlje

Konstatovano je da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, da su politički odnosi veoma dobri. Razgovaralo se o saradnji unutar međunarodnih organizacija, kao i razmjeni podrški kandidaturama u različitim međunarodnim tijelima i organizacijama koja je načelno dogovorena.

Bilo je riječi i o otvaranju Ambasade BiH u Bratislavi, kao i o značajnijem unapređenju ekonomskih odnosa između dvije zemlje, posebno u pogledu direktnih stranih investicija. S tim u vezi, razmatrane su mogućnosti organiziranja tematskih privrednih sajmova/foruma koji bi bili katalizator ovih ekonomskih aktivnosti, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.