VISOKI PREDSTAVNIK

Šmit iz Rima poručio: Vraćanje povjerenja javnosti u izborni sistem je hitni prioritet

Naveo je da će otvaranje pristupnih pregovora biti jedinstvena prilika za Bosnu i Hercegovinu

Kristijan Šmit. N. Šaljić

H. J. I.

6.2.2024

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) sudjelovao je na sastanku Grupe prijatelja Zapadnog Balkana u Rimu. Teme sastanka kojem su prisustvovali i ministri vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije, bile su ekonomske perspektive i evropske integracije regiona. Visoki predstavnik se također sastao s Aleksandrom Šalenbergom (Alexander Schallenberg), ministrom vanjskih poslova Austrije, Elmedinom Konakovićem, ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, i Janom Marianom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Češke Republike, te je s njima razgovarao o političkoj situaciji u BiH i regionu zapadnog Balkana.

Šmit je naveo da će otvaranje pristupnih pregovora biti jedinstvena prilika za Bosnu i Hercegovinu. Vraćanje povjerenja javnosti u izborni sistem je hitni prioritet za organe vlasti u BiH. Stoga je potrebno u kratkom roku provesti reforme s ciljem poboljšanja integriteta izbora, kako bi se osigurala uspješna organizacija lokalnih izbora zakazanih za oktobar ove godine. Nadalje, visoki predstavnik je naglasio da institucije BiH moraju djelovati efikasno i u punom kapacitetu, kako bi rješavale i druge prioritete, da bi BiH na proljeće mogla zvanično započeti pregovore o članstvu u EU.

Inicijativu „Prijatelji zapadnog Balkana“ su 2023. godine pokrenule Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija, kako bi se ubrzalo pristupanje EU i integracija regiona. Visoki predstavnik je izrazio zahvalnost na produktivnim razgovorima tokom sastanka, kao i na jačanju regionalnog opredjeljenja za pozitivne političke procese i za ostvarivanje zajedničkih ciljeva država zapadnog Balkana na njihovom putu ka integraciji u EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.