PODACI PORAŽAVAJUĆI

Oko 85 posto zgrada u Brčkom nema protivpožarnu zaštitu

Prema riječima Simikića, svi predstavnici kućnih savjeta u stambenim objektima bi trebalo da poštuju Zakon o zaštiti od požara

Protivpožarni aparat. Fena

FENA

6.2.2024

Od 600 stambenih zgrada koje se nalaze na području Brčko distrikta BiH samo 15 posto imaju ispravnu protivpožarnu zaštitu - rekao je šef Pododjeljenja za zaštitu i spašavanje u Odjeljenju za javnu bezbjednost Vlade Brčko distrikta Mićo Simikić, povodom analize posebne komisije koju je formirala Vlada Brčko distrikta.

- Ovi podaci su poražavajući jer u većem broju preduzeća i javnih objekata nemaju urađenu kvalitetnu protivpožarnu zaštitu, aparati nisu ispitani niti u tim objektima postoji hidrantska mreža. Što se tiče stambenih objekata, više od 85 posto nemaju uređenu protivpožarnu zaštitu - rekao je Simikić.

Kaže da su prisutni i ostali nedostaci koji su značajni za tu vrstu zaštite i sigurnosti u stambenim objektima.

- Takođe, mnogi nemaju u zgradama ni izabrane predsjednike kućnog savjeta koji su dužni da se brinu o protivpožarnoj zaštiti, da se aparati redovno licenciraju, te da se održava hidrantska mreža - ističe Simikić.

Vlada Brčko distrikta je na osnovu tih rezultata donijela određene zaključke po kojim će se početkom jeseni vršiti inspekcijske kontrole te će se kažnjavati oni koji ne budu provodili mjere zaštite od požara.

Prema riječima Simikića, svi predstavnici kućnih savjeta u stambenim objektima bi trebalo da poštuju Zakon o zaštiti od požara, gdje je detaljno objašnjeno koliko svaka zgrada mora da ima protivpožarnih aparata i hidrantske mreže

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.