OPĆINSKI SUD U SARAJEVU

Suđenje teško kompromitovanom tužiocu Mihajloviću: Svjedokinja kazala da je novac pronađen u drugom predmetu

Kazala je da je Ćosić pristupila otvaranju predmeta i da se sve podudaralo dok nisu došli do novca

Kompromitirani Božo Mihajlović. Avaz

S. S. / Detektor.ba

7.2.2024

Na suđenju suspendovanom tužiocu Tužilaštva BiH Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, svjedokinja sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je govorila o novcu koji je nedostajao u jednom, a čiji je dio pronađen u drugom predmetu, piše Detektor.

Azra Bulić je ispričala da je kao stručna saradnica prebačena kod tužioca Mirze Hukeljića, kojem je 2017. presigniran predmet od Mihajlovića, kao i da je stigao upit od Službe za poslove sa strancima u vezi s predmetom, na koji je potom odgovoreno da je došlo do obustave istrage.

Rekla je da je Olena Ćosić, koja je bila osumnjičena u tom predmetu, pitala kada će joj se vratiti privremeno oduzeti predmeti. Pojasnila je kako su imali informacije da je policija iz Brčkog poslala Tužilaštvu 47 vreća, koje su predate u Sud.

Kako je navela Bulić, Tužilaštvo je tražilo da se dostave vreće, što je i učinjeno, ali i da im je rečeno da je jedna od vreća ranije dostavljena u Tužilaštvo po naredbi postupajućeg tužioca, za kojeg je navela da misli kako je bio Mihajlović. 

Otvaranje predmeta

- Mislim da smo zaprimili 46 vreća. Neke su djelovale kao da su otvorene - rekla je Bulić i dodala da neke možda i nisu bile otvorene, ali da su djelovale jako stare.

Kazala je da je Ćosić pristupila otvaranju predmeta i da se sve podudaralo dok nisu došli do novca.

- Ona je rekla da joj je oduzet i novac, a mi ga nismo našli u vrećama - kazala je Bulić i navela da su te prilike sačinili zapisnik i pobrojali koliko novca i u kojim apoenima nedostaje.

Dodala je da se “po potvrdi” ustanovilo da je taj novac mogao jedino biti u vreći koja je nedostajala. Kasnije su, kako je rekla, samo dio novca i mobilni telefon pronađeni u drugom predmetu.

Tužilaštvo je Bulić predočilo zapisnik o otvaranju i pregledanju privremeno oduzetih predmeta i dokumentacije od 21. februara 2018, službenu zabilješku na kojoj se nalazio popisani novac koji je nedostajao i mobilni telefon, kao i potvrdu o vraćanju privremeno oduzetih predmeta sa istim datumom za koje je svjedokinja davala kratka objašnjenja.

Nema traga vreći

Mihajlović je optužen da je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 maraka.

U unakrsnom ispitivanju Bulić je potvrdila da ne zna kako su se novac i mobitel našli u drugom predmetu, kao i da nema traga o vreći koja je nestala.

Također je kazala da, dok je predmet bio na postupanju kod Hukeljića, ona od Mihajlovića nije dobila neke naredbe, niti je čula da su njih dvojica razgovarali.

Na pitanje advokata Vlade Adamovića koliko puta su tužioci potpisivali nešto jedni za druge, Bulić je odgovorila da je to bilo često.

Suđenje će se nastaviti 14. februara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.