NEZAKONIT PROMET

UIO BiH: Oduzeta razna roba i oružje vrijedni 574.850 KM

Iz UIO-a je saopćenje da su u januaru službenici UIO-a proveli više operativnih aktivnosti na sprečavanju krijumčarenja i nezakonitog prometa

Uprave za indirektno oporezivanje - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Anadolija

8.2.2024

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, Regionalni centar Tuzla, Mostar i Banjaluka oduzeli su rezani duhan, pištolj, tekstil, obuću, dioptrijske naočare i termometre u procijenjenoj vrijednosti od 574.850 KM, javlja Anadolija.

Operativne aktivnosti

Iz UIO-a je saopćenje da su u januaru službenici UIO-a proveli više operativnih aktivnosti na sprečavanju krijumčarenja i nezakonitog prometa akciznih i roba stranog porijekla na području regionalnih centara Tuzla, Mostar i Banjaluka, što je rezultiralo oduzimanjem većih količina raznih vrsta roba.

- Prilikom izvršenih provjera na području Širokog Brijega pronađena je i privremeno oduzeta tekstilna roba stranog porijekla - odjeća i obuća, bez dokumentacije o nabavci, u vrijednosti oko 18.710 KM - navode iz UIO.

Dodaju da je u saradnji s policijskim službenicima Policijske stanice Jablanica, na putnom pravcu Posušje - Jablanica, kod jedne osobe u putničkom vozilu pronađeno je i privremeno oduzeto 50 kilograma rezanog duhana koji nije bio na propisan način obilježen akciznim markicama UIO, namijenjenog daljnjoj prodaji čija procijenjena vrijednost iznosi oko 9.500 KM.

- Na carinskoj ispostavi Doboj uz asistenciju carinskih službenika CI Doboj u pošiljci selidbenih stvari iz SAD-a pronađeno je i oduzeto kratko vatreno oružje ’Springfield Armory’. Kod pravnog lica na području RC Tuzla pronađena je i oduzeta veća količina robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (dioptrijske naočare, termometri - ukupno 5918 komada) - navode iz UIO-a.

Dodaju i da je u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Policijske uprave Doboj na osnovu operativnog rada oduzeto je putničko motorno vozilo koje je korišteno za vršenje krivičnih djela, a za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija niti dokaz o provedenoj carinskoj proceduri.

Vrijednost oduzetih predmeta

- Vrijednost oduzetih predmeta u ovim operativnim aktivnostima na području RC Tuzla iznosi cca 340.700 KM, kojom prilikom su izrečene novčane kazne u iznosu od 21.000 KM - navodi se u saopćenju.

Na carinskoj ispostavi Gradiška tokom detaljnog pregleda pošiljke utvrđeno je da se pored redovno prijavljene robe u uvoznoj pošiljci nalazila i roba za koju nije priložena uvozna carinska dokumentacija, kojom prilikom je privremeno oduzeta veća količina neprijavljene robe, između ostalog patike, konzole za video igre, čija se vrijednost procjenjuje na iznos od oko 205.940 KM.

Protiv počinilaca opisanih nezakonitosti će u okviru prekršajnog, odnosno krivičnog postupanja biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.