NISU VAKCINISANA

U Bijeljini morbilama zaraženo troje djece mlađe od dvije godine

Pretpostavljamo da je dvoje djece zaraženo tokom boravaka u privatnoj zdravstvenoj ustanovi na teritoriji grada Tuzle

Nina Rodić Vukmir. Anadolija

Anadolija

8.2.2024

U Bijeljini, u Bosni i Hercegovini, morbilama je zaraženo troje djece mlađe od dvije godine, koja nisu vakcinisana prvom dozom MRP vakcine koju je trebalo da prime s godinu starosti, izjavila je danas Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo bh. entiteta Republika Srpska, javlja Anadolija.

Na području grada Bijeljine

Istakla je da su jučer primili prijavu epidemije morbila, odnosno malih boginja, na području grada Bijeljine.

- Pretpostavljamo da je dvoje djece zaraženo tokom boravaka u privatnoj zdravstvenoj ustanovi na teritoriji grada Tuzle. Nisu međusobno povezani, dok za treće nema povezanosti s ova dva slučaja - rekla je Rodić Vukmir.

Istakla je da su ovo prvi slučajevi morbila na području bh. entiteta RS, dok su prošle godine zabilježena dva pozitivna slučaja.

Ovaj scenarij smo i očekivali 

- Nažalost, ovaj scenarij smo i očekivali, jer je statistički za očekivati da se pojave prvi oboljeli, jer nam je obuhvat daleko ispod 95, pa i 90 posto dugi niz godina, a virus se pojavio i u regionu i u Bosni i Hercegovini pa je bilo samo pitanje dana - rekla je Rodić Vukmir, naglašavajući da su djeca poslije sedmog mjeseca života nezaštićena bez MRP vakcine.

Dodala je da se očekuje da će biti još oboljelih u Bijeljini, ali i u drugim bh. gradovima.

Istakla je da je Dom zdravlja Bijeljina preduzeo sve potrebne korake za suzbijanje epidemije.

Naglasila je da su male boginje “nezgodna“ bolest jer su osobe zarazne i četiri dana prije pojave osipa i četiri do pet dana nakon pojave osipa. Za dvoje djece pretpostavlja se da su se zarazili boravkom u čekaonici nakon što je zaražena osoba boravila u toj čekaonici.

Jedna osoba može da zarazi 20 osoba

- Jedna osoba koja je zaražena i uđe u populaciju može da zarazi 20 osoba - istakla je Nina Rodić Vukmir.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS za 2022. godinu vakcinacija prvom dozom MRP vakcine bila je 69 posto, a drugom dozom vakcinisano je 76 posto djece koja su prethodno primila prvu dozu.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.